Komšije povećale iznos minimalca u jednom danu za čak 80%..

Komšije povećale iznos minimalca u jednom danu za čak 80%..

Još uvijek se ne nazire epilog sage o iznosu minimalne plate u Republici Srpskoj. Vlada Republike Srpske „čeka“ rezultat pregovora između sindikata i poslodavaca. Ako do tog dogovora ne dođe, Vlada će „nametnuti“ svoje rješenje.

Podsjetimo, sindikati podržavaju prvobitnu ideju Predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da ta plata bude 1050 KM, međutim poslodavci se oštro protive toj ideji. Iznos minimalne plate koji oni predlažu je do 780 KM, što je iznos koji oni mogu podnijeti a da ne dođe do masovnog smanjenja broja radnih mjesta u Republici Srpskoj. Ipak, prema nekim medijskim napisima, Vlada RS je svoj budžet ukrojila po mjeri iznosa minimalne plate od 950 KM. Do kraja godine preostalo je 10tak dana, a o iznosu se još uvijek ništa ne zna.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine trebala bi do 31. decembra da donese odluku o visini najniže plate u Federaciji BiH za 2024. godinu. Ona sada iznosi 596 KM i gotovo je najniža u regionu. Iako je najavljivano da će minimalac u FBiH biti 1000 KM, nije realno da će taj iznos zaista biti toliki od 1.1.2024.godine.

Kada govorimo o regionu , ovako stoje stvari:

Radnici koji rade za minimalac u Sloveniji, svakog mjeseca na račune primaju 878 eura. U Sjevernoj Makedoniji je najmanja plata oko 330 EURA ( tačnije 327 EUR). Interesantna situacije se dogodila u Crnoj Gori, naime tamo je vlast 1.1.2022. godine, dakle u jednom danu, povećala iznos minimalne plate sa 250 EURA na 450 EURA, što znači da je podugnut taj prag za 80%! Hrvatska će u superizbornojgodini (izbori na svim nivoima vlasti) podići plate na iznos od 677 EURA sa 560 EURA, dakle povećanje za više od 100 eura. Što se tiče Srbije, 402 EURA primaće radnici koji rade za minimalac u toj zemlji, odlukom VLade Srbije, od 1.1.2024. godine.

Buka

CATEGORIES
Share This