Koliko Dodik namjerava da potroši na hotelske i restoranske usluge?

Koliko Dodik namjerava da potroši na hotelske i restoranske usluge?

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, ne namjerava da sjedi samo u Banjaluci već će svoje predsjedničke dužnosti obavljati i van Srpske i BiH, bar ako je suditi po novcu koji planira potrošiti na hotele i restorane u zemlji i inostranstvu. 

Tako je ovih dana služba Predsjednika Republike raspisala dva javna tendera koja se tiču hotelskih usluga. Prvi se odnosi na usluge hotela, restorana i trgovine na malo, odnosno usluge reprezentacije u zemlji i inostranstvu.

Za ove namjene služba Predsjednika Srpske planira da potroši 85.000 KM bez PDV, i to za godinu dana. U tenderu se traži ponuda više ponuđača.
Više ponuđača

Drugi tender odnosi se na usluge hotelskog smještaja u zemlji i inostranstvu, a za te namjene iz budžeta će biti izdvojeno 77.000 KM bez PDV, takođe za godinu dana. I za ovaj tender se traže ponude više ponuđača u zemlji i inostranstvu.

Gdje će Dodik sve putovati ostaje da se vidi, ali jedno je sigurno – da mu novca neće nedostajati za putovanja s obzirom na to da budžet predsjednika Republike Srpske u 2024. godini iznosi 56.488.200 KM i jednak je rebalansu prošlogodišnjeg budžeta.

Dodikov budžet 17 puta veći od Vučićevog

Prema novcu koji ima na raspolaganju, Milorad Dodik je najmoćniji predsjednik u regionu. Tako, na primjer, Aleksandar Vučić raspolaže 17 puta manjim budžetom. Još manje sredstava na raspolaganju ima predsjednik Crne Gore. Predsjednik Hrvatske, za razliku od Dodika, raspolaže sa 10,6 miliona maraka, a manje od Dodika na raspolaganju ima i predsjednica Slovenije, najrazvijenije zemlje bivše zajedničke države.

U obrazloženju budžeta predsjednika Srpske za ovu godinu, između ostalog, stoji kako je predviđeno da rashodi za bruto naknade troškova i ostalih ličnih primanja zaposlenih po osnovu rada budu 120.800 KM, za komunalije i energiju izdvojiće 280.000 KM, za tzv. tekuće održavanje se izdvaja 250.000 KM, a za putovanja i smještaj je predviđeno 280.000 KM.

Dalje, rashodi za bruto naknade van radnog odnosa u 2024. iznosiće ukupno 410.000 KM, a reprezentacija 175.000 KM.

(Srpskainfo) Foto: banjaluka 24

CATEGORIES
Share This