„Koju štetu imamo od Dodika?“ – Proces protiv sebe pretvara u odbranu RS-a, a Schmidt…

„Koju štetu imamo od Dodika?“ – Proces protiv sebe pretvara u odbranu RS-a, a Schmidt…

Bio sam i ja pred Sudom BiH, ali nisam govorio da je to udar na RS, a nije me ni on branio, već je uživao u tome što mi se događa. Braniti se i stajati iza naroda je zloupotreba naroda, izričit je bivši član Predsjedništva BiH.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i lider SNDS-a proces protiv sebe pretvara u odbranu Republike Srpske. Sasvim je jasno da se sudi Dodiku, a ne narodu i RS, ali Dodik sada pokušava da dobije širu podršku, jer očito nije siguran da se sam može izboriti, kaže bivši član Predsjedništva Mladen Ivanić te dodaje:

„Bio sam i ja pred Sudom BiH, ali nisam govorio da je to udar na RS, a nije me ni on branio, već je uživao u tome što mi se događa. Braniti se i stajati iza naroda je zloupotreba naroda“, istakao je Ivanić. Dodao je da u u svemu tome imaju imaju dvije strane.

„Kada je došlo do te optužnice, rekao sam da je bolje da nje nije bilo jer će ona njemu dati veliki politički prostor. U tome svemu je previše politike, to nije bilo potrebno“, smatra on.

Na pitanje zašto međunarodna zajednica sve vrijeme toleriše Dodika, odgovara:

„Nije važno koji, ali jedan od ozbiljnih predstavnika međunarodnih institucija u BiH je rekao – koju mi štetu od Dodika imamo, šta je on to napravio što je bila velika šteta. Građani trpe, ali u smislu političkih efekata ništa nije ostvareno. Oni smatraju – pustimo ga da priča, ali on će ipak uraditi ono što mi hoćemo. Pa sad dolazi do toga da se razgovara – formirat će se apelaciono odjeljenje, praktično novi sud. Bila je priča – neću NATO – pa ne zove se Godišnji nacionalni program nego Program saradnje, ali u suštini je to Godišnji nacionalni program sa NATO, sve je to Dodik isporučio“.

Dodik je nakon velikih riječi uvijek ispunjavao ono što je Zapad od njega tražio, ističe Ivanić.

On smatra da ‘realno postoji problem u činjenici kako je Christian Schmidt postavljen‘.

„Ali ta priča da mi njega ne priznajemo, politički nije realna. On ima snagu i određenu moć i nije ga pametno ignorisati. Vidljivo je da ga ne ignorišu ni Hrvatska ni Srbija ni najveći dio zemalja PIC-a. Dodik je bio prepun retorike bez ozbiljne argumentacije, prepun svađe, vrijeđanja i onda je očito dobio drugu vrstu reakcije. Kako će to završiti, ne znam“, naveo je Ivanić.

Oslobođenje

CATEGORIES
Share This