Ko stoji iz ratnohuškačke politike Bošnjačkog narodnog vijeća i najave prvomajskih sukoba?

Ko stoji iz ratnohuškačke politike Bošnjačkog narodnog vijeća i najave prvomajskih sukoba?

Saopštenje Bošnjačkog narodnog vijeća u kojem se Bošnjaci pozivaju na samoorganizovanje mimo zvaničnih institucija za koje se tvrdi da njima „predominantno rukovode potomci nekadašnjih ratnih zločinaca“ i izražava nepovjerenje u međunarodne snage, postavlja pitanje ko stoji iza ovakvih proglasa i šta im je cilj.

Ludilo rata koji smo imali 90-ih godina je za mnoge bio nauk da mobilizacije i ratovi ništa ne rješavaju, izuzev što proizvode kolektivnu nesreću i ostavljaju duboke podjele među narodima za koje su potrebne godine da se saniraju. Za veliku većinu građana BiH je rat zadnja ili nikakva opcija, ali nikako ne treba potcjenjivati da postoje unutrašnji elementi za proizvođenje nestabilnosti i potencijalnih sukoba, kao što postoje i spoljni faktori koji u tome mogu da vide svoj interes. Samo je pitanje da li postoji dovoljna unutrašnja kritična masa onih koji su spremni da se odupru različitim oblicima manipulacija i na vrijeme spriječe eskalaciju međunacionalne netrpeljivosti.

Politika u svemu tome igra značajnu ulogu, iako je velika većina prilično oguglala na političke manipulacije te vrste i podizanje tenzija zarad političkih poena. Naravno, ukoliko se ne prelazi granica kada politika preuzme vođenje tih procesa i izgubi vezu sa stvarnošću. Ta vrsta rizika je bez sumnje visoka, posebno imajući u vidu nizak stepen političke kulture na ovim prostorima, ali i potrebu da se jedna kriminalna struktura vlasti održi po svaku cijenu.

Zato ima smisla postaviti pitanje djelovanja određenih organizacija na svim stranama, a pomenuti proglas Bošnjačkog narodnog vijeće je bez sumnje jedan od onih koji potpiruje vatru nepovjerenja i neprijateljstva. U njemu se 2. i 3. maj navode kao inicijalni datumi za djelovanje kada će. prema tvrdnjama BNV-a od strane ekstremista doći do „nemira, napada na povratnike, pokušaja uspostavljanja kontrolnih i borbenih položaja na međuentitetskim linijama“, očigledno aludirajući na srpsku stranu, pri čemu se međunarodne snage u BiH smatraju stranom koja će se staviti u funkciju razdvajanja „po Kiparskom modelu“.

Inače, Bošnjačko nacionalno vijeće je osnovano 21. novembra 2023. u Sarajevu. Očigledno je da nije slučajno izabran datum potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je trn u oku njenim osnivačima i koji su time simbolično predstavili pandan Dejtonu za kojeg smatraju da je uspostavio nepravedan mir i razgradio državu BiH. Među organizatorima Bošnjačkog narodnog vijeća su bivši predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić i bivši reisul-ulema Mustafa ef. Cerić. Pored njih, Akademsko vijeće, za sada, između ostalih, čine akademici Ejup Ganić, Mehmed Akšamija, Esad Duraković, Abdulah Sidran (pok.) i Ferid Muhić. Cilj Vijeća je popraviti položaj bošnjačkog naroda u svim društvenim sferama, navodi se u ciljevima Vijeća. Njegov slogan je – Hrabro, snažno i jedinstveno za spas nacije i države.

BNV ima i Krizni štab koji organizuje svoje mreže za djelovanje, a jedna od najvažnijih karakteristika organiziranih mreža je da se radne jedinice sastoje od malih grupa pojedinaca s odgovarajućim vještinama, znanjem, iskustvom i motivacijom za izvršavanje određenog zadatka. Vijeće može imati hiljade članova, koji su organizirani u vrlo dinamične timove kada se pojave potrebe ili okolnosti i brzo ih reorganizira za druge ciljeve kada njihov zadatak bude završen.

Predsjednik BNV-a Mahir Žiško, komentirajući saopštenje, kazao je za magazin Stav, inače vrlo blizak muslimanskim i unitarističkim političkim krugovima, da se njihove informacije koje su plasirali u javnost temelje na manje-više poznatim informacijama koje kruže u javnom prostoru. Nije jasno na koje se informacije referiše Žiško, budući da niko nije govorio o izbijanju rata u BiH za prvomajske praznike. BNV je, kaže Žiško, na ovaj način htio glasno kazati ono što navodno svi znaju (?), a ćute o tome.

image

Saopštenje BNV-a

Istakao je kako, prema njegovim informacijama, do nemira može doći u Brčkom i Sarajevu u blizini međuentitetskih linija.

ISTOK

CATEGORIES
Share This