Ko je sve tužio Republiku Srpsku – Sporovi teški milijarde maraka

Ko je sve tužio Republiku Srpsku – Sporovi teški milijarde maraka

Četiri trenutna spora zbog kojih je BiH tužena po različitim osnovama teška su više od 2,3 milijarde KM! Informacije su to Pravobranilaštva BiH. Tužili su nas Slovenci, Indijci i Hrvati. Po tri osnova zbog objekata u Republici Srpskoj, a po jednom zbog objekta u Tuzlanskom kantonu.

Prema podacima iz Pravobranilaštva BiH, Elektrogospodarstvo Slovenija – Razvoj in inženjering tužilo je BiH jer se smatraju oštećeni zbog ulaganja u RiTE Ugljevik po samoupravnim sporazumima.

Navodni štetni u ovom sporu je Republika Srpska, a vrijednost spora iznosi čak 695.175.000 evra. Okončanje ovog spora se još ne nazire.

Grupa tužilaca iz Slovenije, Viaduct Portorož, Vladimir Zevnik i Boris Goljevšček, tužili su Republiku Srpsku odnosno BiH jer se smatraju oštećenik u okviru koncesije za izgradnju hidroelektrane na rijeci Vrbas.

Tužba je teška 42.600.000 evra, a vrijeme procijenjeno za okončanje spora je kraj 2024. godine. U ovom predmetu je uložena revizija.

I Hrvatska elektroprivreda je tužila BiH odnosno nadležne u Republici Srpskoj.

Indijci Pramod, Sangeeta, Vartika, Shristi i Divyesh Mittal tužili su državu odnosno nadležne u Tuzlanskom kantonu jer se smatraju oštećenim kod ulaganja u formu Global Ispat i Koksnu industriju Lukavac.

Tužbeni iznos je 400 miliona dolara a vrijeme procijenjeno za kraj spora je kraj 2026. godine.

Takođe i Hrvatska elektroprivreda je tužila BiH odnosno nadležne u Republici Srpskoj zbog ulaganja u RiTE Gacko po samoupravnim sporazumima, a tužba je teška 100 miliona evra.

Iako je navedeno da je ova predmet u fazi mirnog riješavanja spora, nepoznato je kada bi se mogao okončati.

(Fokus)

CATEGORIES
Share This