Ko će smijeniti Dodikovog štićenika: Uskoro „sječa“ direktora u „Šumama RS“ zbog milionskih gubitaka

Ko će smijeniti Dodikovog štićenika: Uskoro „sječa“ direktora u „Šumama RS“ zbog milionskih gubitaka

Najmanje četvorica direktora šumskih gazdistava u Republici Srpskoj biće smjenjena u narednih deset dana, saznaje Srpskainfo u upravi Javnog preduzeća „Šume Republike Srpske“.

Kako je nedavno najavio resorni ministar Savo Minić, bez fotelje bi mogao ostati i Marko Mičević, lider SNSD u Čajniču, koji je pod zaštitom Milorada Dodika.

Osim Mičevića, koji je rukovodilac ŠG Vučevica” Čajniće, na listi za “odstrel” je i bivši poslanik Demosa Spomenko Stojanović, direktor ŠG „Maglić“ Foča.

Marko Mićević
FOTO: RTVIS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ova šumarija je prvo polugodište završila sa gubitkom od 481.042 KM, a do septembra nije uspjela da bitnije popravi rezultat, iako raspolaže sa bogatim šumama

Sa gubicima se nisu izborili ni SNSD-ovci Miroslav Savić i Njegoš Radić, u šumarijama u Kneževu i Višegradu.

Podsjećamo , ŠG „Čemernica“ Kneževo je pod vodstvom Radića, prvo polugodište završila u minusu od 128.724 KM. Šumarija „Panos“ Višegrad je u istom periodu uknjižila 181.590 KM gubitaka, koje Savić nije uspio da smanji.

Izvori Srpskainfo, bliski “Šumama RS” međutim tvrde da dikretori, koje ministar, nimalo slučajno, čak i javno proziva, nisu jedini koji će foteljom platiti loše poslovanje.

-U problemima su i mnoga druga gazdinstva, čak i Gradiška i Ribnik, gdje nikad nijhe bilo problema – kaže naš sagovornik i dodaje da ministar Minić “nije naivan” i da za šta i zašto govori u javnosti.

A u javnosti, a pogotovo u šumarskim krugovima i među aktivistima SNSD najviše se špekuliše o najavlejnoj smjeni Marka Mičevića, Dodikovog favorita i člana GO SNSD.

– Ako je po rezultatima poslovanja, on je zreo za smjenu, ali ne bi bilo prvi put da u šumariji u Čajniču u direktorskoj fotelji ostane onaj ko nanosi štetu gazdinstvu, ali ima “jaka leđa”. Navodno, Mičevićeva smjena je “predmet pregovora” između Dodika i Minića, a uskoro ćemo vidjeti kako će to završiti – kaže Naš izvor.

To “uskoro” se očekuje do kraja naredne sedmice.

Biljana Marković predsjednica Nadzornog odbora šume RS
FOTO: RTRS VIJESTI/YOUTUBE/SCREENSHOT

Kako je za Srpskainfo potvrdila Biljana Marković, predsjednica Nadzornog odbora “Šuma RS”, sjednica NO, na kojoj će biti razmotreni devetomjesečni rezultati poslovanja, ztakazana je za ponedjeljak.

– Nećemo raspravljati o smjenama u šumskim gazdinstviuma, to nije posao Nadzornog odbora, nego uprave i direktora Javnog preduzeća – rekla je Markovićeva za Srpskainfo i dodala da “podržava smjene, ako će na pozicije direktora doći kvalčitetni, obrazovani i stručni ljudi.”

Generalni direktor “Šuma RS” Slaven Gojković, koji bi, bar po formalnim nadležnostima, trebalo da “pritisne dugme” i “katapultira” direktore gubitaše, odbio je da govori o ovoj temi.

Slaven Gojković
FOTO: SRNA

-Još je prerano da o tome pričam. Uostalom, ministar je rekao to što je rekao, pa ko sam ja da mu protivriječim – kazao je kratko Gojković.

Mada ovo zvuči kao šala, poznavaoci prilika tvrde da Gojković zaista ništa ne radi na svoju ruku. Uostalom, primjer njegovog prethodnika Riste Marića, koji je 2018. smijenjen jer nije poslušao “direktivu odozgo” i nije smijenio direktora ŠG na kojem su mu pokazali prstom, vrlo je poučan.

Dakle, ako se Gojković usudi da smijeni Dodikovog štićenika, pravo pitanje će biti: ko ga je ustvari smijenio i šta se dešava u “šumarskoj koaliciji”?

Smjene direktora u Šumama RS (srpskainfo.com)

CATEGORIES
Share This