Kinezima dodatni novac za izgradnju bolnice u Doboju

Kinezima dodatni novac za izgradnju bolnice u Doboju

Bolnica u Doboju još nije završena, a izvođači radova, kineske kompanije Sinopharm i njegov partner Shanxi Construction Investment Group dobiće dodatnih 878.798 maraka za završetak projekta. Projekat je započet još 2019. međutim bolnica još nije u funkciji, a cijena radova sada prelazi 104 miliona maraka.

Rokovi se pomjeraju, radovi poskupljuju, u ugovor se dodaju nove stavke, tako izgleda izgradnja bolnice Sveti Luka u Doboju, koja traje još do 2019. godine.

U prvobitni ugovor dodata je nova stavka, a resorni ministar Alen Šeranić to pravda potrebom.

Ugovor sa kineskim kompanijama potpisan je 2019. godine, a bolnica je trebalo da bude završena za 36 mjeseci, prvobitno po cijeni od 103,5 miliona maraka.

„Ja ne znam odakle vam informacija da su pomjereni rokovi, pošto to nije tačna informacija. Informacija koja je posljednja i koja jeste takva, to jeste da je rok za izvođača za završetak radova 30.3.2024. godine. Što se tiče dodatnih sredstava, to su dodatna sredstva za dodatne radove“, kaže ministar Šeranić.

Dodaje da je to jedinica intenzivne njege za nehiruško liječenje za koju se ukazala potreba nakon korone, kao i sistem razvoda mrežnog karbon-dioksida u samoj bolnici, nisu bili projektovani projektom samim, u okviru projektovanja, a prethodno iskustvo je pokazalo da su to stvari koje su neophodne.

Sam projekat bolnice urađen je sa mnogim nedostacima, pa se sada dodatnim radovima ispravljaju greške, poput nedostatka sistema za sterilizaciju, obavezna dva sistema grijanja, ili sistema za preradu otpadnih voda, kaže bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić.

„Milsim da je kineski partner dobio taj projekat, vidio njegove manjkavosti, vidio da odstupa od evropskih standarda. Prema mojim saznanjima, njima je  to prva bolnica koju rade na području Evrope, koja će sutra njima biti pokazna bolnica, i da oni nisu željeli to da urade tako, a mogli su uraditi prema projektu pa da cijena ostane ista, već su išli na prilagodbu evropskim standardima, što je i ministarstvo shvatilo“, tvrdi Stanić.

On navodi da se ministarstvo pravdalo da je koronom uvidjelo neke stvari, recimo kažu – vidjeli smo da je potrebna intenzivna njega za neinvazivne bolesti.

„Mislim to je čista izmišljotina, jer i današnja bolnica, koja je paviljonskog tipa, što je skupo za održavanje ima tu intenzivnu njegu za nehiruške slučajeve“, tvrdi Stanić.

Resorni ministar ističe da će bolnica biti izgrađena do 30. marta, što i nije tako daleko. Ono što bi moglo usporiti otvaranje, ističe ministar, jeste sređivanje dokumentacije.

Više u prilogu BN TV:

(BN) Foto: Arhiva

CATEGORIES
Share This