Kinezi pristali da se objavi dio ugovora za autoput Banjaluka – Prijedor, vlast i to odbija

Kinezi pristali da se objavi dio ugovora za autoput Banjaluka – Prijedor, vlast i to odbija

Transparency International u Bosni i Hercegovini podnio je treću tužbu protiv Ministarstva saobraćaja i veza RS koje i nakon što je dva puta izgubilo sudski spor odbija da objavi Ugovor o koncesiji za gradnju autoputa Banjaluka-Prijedor sa kompanijom “SDHS-CSI BH“.

Iz ove organizacije napominju da, uprkos prvoj presudi Okružnog suda u Banjaluci u kojoj se jasno stavlja do znanja da javnost ima pravo znati pod kojim je finansijskim uslovima dogovoren ovaj projekat, te drugoj presudi u korist TI BiH u kojoj sud opominje Ministarstvo da je „dužno da štiti i povjerenje građana u način upravljanja i trošenja javnih sredstava koja se prikupljaju od gađana“, vlast i dalje odbija objaviti uslove pod kojim je dogovoren jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata.

Na sve navedeno, čak je i kineski investitor pristao da se objavi dio ugovora sa određenim izuzecima, ali Ministarstvo ponovo odbija postupiti po odlukama suda i uporno krije detalje ugovora koji je 2018. godine zaključen sa kineskom kompanijom Shandong Hi-Speed International (SDHS), stoji u saopštenju TI BiH.

Važno je napomenuti da je nakon prve presude kineska firma SDHS dala prijedlog Ministarstvu da se informacije iz ugovora razdvoje na dijelove, tako što će se Finansijski model izuzeti kao povjerljiva komercijalna informacija, a ostatak ugovora objaviti u skladu sa presudom Okružnog suda u Banjaluci.

Ministarstvo to nije prihvatilo, te je na osnovu paušalnih ocjena, a ne zakona, odlučilo da ne objavi ugovor, zbog čega je sud donio drugu presudu u kojoj navodi kako „začuđuje postupanje tuženog (Ministarstva) koji navodi da bi objavljivanje tih informacija za koje se i koncesionar složio da se objave, šteta koja bi nastala za tuženog bila veća od činjenice da javnost ima pristup informacijama.“

„Na ovaj način je Ministarstvo saobraćaja i veza RS prekršilo Zakon o upravnim sporovima RS, zbog čega je TI BIH pokrenuo treći upravni spor protiv ovog organa, uz zahtjev da sud obavijesti Republičku upravnu inspekciju kako bi se pokrenuo prekršajni postupak protiv Ministarstva i odgovornog lica u Ministarstvu“ naglašava se u saopštenju

TI BIH od potpisivanja ovog ugovora insistira na objavljivanju svih bitnih elemenata ugovora o izgradnji Autoputa Banjaluka-Prijedor zbog raširenih sumnji i medijskih navoda da je ovaj posao zaključen pod štetnim uslovima za Republiku Srpsku. Pored toga, TI BiH je stava da Vlada Republike Srpske i resorno Ministarstvo, kao javni organi ne samo da moraju da poštuju sudske odluke već su u obavezi da interes javnosti, koja ima pravo znati na koji način i u kojoj mjeri će ovaj projekat koštati poreske obveznike, stave ispred privatnih interesa stranih kompanija.

Podsjetimo,  izradnja autoputa od Banjaluke do Prijedora počela je pred opšte izbore u septembru prošle godine, čak deset mjeseci nakon što je vlast Republike Srpske svečano ozvaničila početak ove, po mnogo čemu sporne višemilionske investicije.

slika

MISTERIOZNI UGOVORI SA KINEZIMA: Vlada Republike Srpske ignoriše sudske presude

BiH

Elvir Padalović

Tako građani Republike Srpske još uvijek ne znaju šta stoji u Ugovoru o koncesiji koji je Vlada RS potpisala sa kineskom investitorima-“Shandong Hi-Speed International (SDHS)”   još 2018. godine.

Nisu urodila plodom ni insistiranja novinara, pa čak ni dvije prethodne sudske presude kojima je naloženo Ministarstvu saobraćaja i veza RS da objelodane Ugovor o koncesiji, jer se radi o informacijama od opšteg značaja.

U resornom ministarstvu i dalje muk, pozivaju se na klauzulu povjerljivosti!

Javnost za sada samo zna da Ugovor o koncesiji predviđena da Republika Srpska 30 godina plaća godišnju naknadu za raspoloživost autoputa u iznosu od 32,5 miliona eura.

Taj iznos treba da bude obezbijeđen od naplate putarine na svim autoputevima u RS. Ukoliko to ne bude dovoljno, ostatak će biti obezbijeđen iz Budžeta RS.

Vlada Republike Srpske će objaviti koncesioni ugovor za izgradnju autoputa Banjaluka-Prijedor kada to dozvoli kineska kompanija „Shandong“, rekao je predsjednik Vlade RS, Radovan Višković, novinarima u Banjaluci 11. novembra 2021. godine.

„Oni to u ovom momentu ne dozvoljavaju. Potpisali smo koncesioni ugovor od 30 godina“, rekao je predsjednik Vlade Radovan Višković tada.

slika

AUTOPUT BANJALUKA- PRIJEDOR Tajni ugovor sa Kinezima će nam 30 godina izvlačiti novac iz budžeta!?

BiH

Tatjana Čalić

Prolaze godine i još uvijek ne znamo šta je potpisano.

Slična stvar mogla bi se dogoditi i sa, u ovoj godini potpisanih, 17 kilometara dionice auto-puta Brčko-Bijeljina, koji također grade Kinezi. Premijer Višković je rekao da nije problem da se Ugovor objavi, ali da ipak Kinezi imaju ekskluzivitet pa ako oni dozvole da se objavi, objaviće se.

“To prevashodno zavisi od kineske strane, morate se njima obratiti. Oni imaju ekskluzivitet na ugovor, ako oni dozvole da bude objavljen…što se tiče Republike Srpske mi smo spremni da to objavimo danas“, rekao je nakon potpisavanja ugovora novinarima premijer Republike Srpske Radovan Višković.

Buka

CATEGORIES
Share This