Kasne subvencije za stambene kredite u Srpskoj

Kasne subvencije za stambene kredite u Srpskoj

Stambeno pitanje je jedno od najvažnijih kod mladih bračnih parova. Na putu ka rješenju tog pitanja nalaze se mnoge prepreke, a put je teži kada nema dovoljno podsticaja. Mlade bračne parove sa stambenim kreditom Vlada Republike Srpske stavila je na dno liste prioriteta. Koliko je vladajučoj strukturi stalo da mladi ostanu ovdje?

Vlada Republike Srpske obavezala se da će pružati podršku mladim bračnim parovima koji su se zadužili za svoju prvu nekretninu. Subvencijama Vlada bi trebala refundirati 1% kamate. Međutim, subvencije se ne isplaćuju već mjesecima. Iz Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske za jedan pisani medij rekli su da isplate vrše po prioiritetima.

“S obzirom na to da je prethodna budžetska godina bila izazovna i da se isplate iz budžeta vrše prema određenim prioritetima, došlo je do odstupanja u redovnosti isplate subvencija. Svim korisnicima se zahvaljujemo na strpljenju i ponavljamo da će sve obaveze Ministarstva biti regulisane do kraja budžetske godine“, saopšteno je  iz Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Kašnjenje subvencija samo je jedan od primjera odnosa vlasti prema mladima, tvrdi Tanja Vukomanovićn poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Puno je najavljenih projekata podrške koji nikada nisu realizovane.

„To su: strategija demografskog razvoja i  socijalna karta. Sve što se tiče mladih ljudi ostalo je samo na obećanju. 2019. godine su iz SNSD-a obečali da će Vlada realizovati kredite za mlade bračne parove od 30 hiljada, od toga nije bilo nošta, a prošlo je već 5 godina“, izjavila je Tanja Vukomanović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske

Često se od strane političara mogu čuti različite mantre o porodici kao osnovnoj čeliji društva. Da bi se porodice zadržale u ovom društvu, potrebno je preduzeti neke konkretne korake.

„Na tom pitanju treba ozbiljno da se radi, ono treba da postane imperativ svih odluka i sjednica. Ukoliko ostanemo bez mladih ljudi, na čemu ostaje naša zemlja? Treba im se omogućiti ono osnovno, a to je krov nad glavom“, kazala je Mirjana Čeko, sociolog

Sve manje učenika u školskim klupama i frapantene brojke mladih koji svakodnevno napuštaju zemlju, možda su eklatantan primjer kako vlast brine za mlade ljude.

(BN) Foto:BN

CATEGORIES
Share This