Kameni temeljci, presječene vrpce, puteva nema

Kameni temeljci, presječene vrpce, puteva nema

Bosna i Hercegovina kaska za regijom u mnogo čemu, pa i u kilometraži autoputeva. Ispred nje su Hrvatska, Srbija, Slovenija, pa čak i Makedonija. Zašto nemamo više kilometara autoputeva?

Od svog postanaka do danas Bosna i Hercegovina sagradila je tek 238 kilometra autoputeva. Za to vrijeme Hrvatska je razvila mrežu od 1.314 kilometara, a Srbija je u posljednjih 10 godina izgradila 10 puta više nego BiH otkad postoji.

Najznačajniji projekat, i prvi kilometri izgrađenog autoputa kroz BiH, vezani su za koridor 5C koji se gradi pune 23 godine. Rezultat 126, 5 km u Federaciji BiH i 5,6 km u Republici Srpskoj.

“Mi smo tu izgradili jednu dionicu znači od Kostajnice do Tovire, odnosno do petlje Tovira. To je nekih 5,6 kilometara i to je bila prva faza izgradnje koridora 5C. Ukupna dužina koridora 5 C je 43,6 kilometara kroz Republiku Srpsku. Sad se radi druga faza, to je obilzanica od Kostajnice do Putnikovog brda i ostaje treća i četvrta faza.” rekao je za BN Nedeljko Ćorić, direktor „Autoputeva Republike Srpske“.

Međutim, zapelo je na dionici od Doboja do Vukosavlja, jer su Republici Srpskoj od 2022. godine blokirana sredstva Evropske banke od oko 600. miliona evra, a bez kredita nema ni izgradnje.

Opširnije u prilogu:

(BN) Foto:BN

CATEGORIES
Share This