„Izvještaja IRB-a nema godinama, kriju mutne radnje!“

„Izvještaja IRB-a nema godinama, kriju mutne radnje!“

Izvještaj o poslovanju Investiciono-razvojne banke Republike Srpske po nekoliko godina ne dolazi pred poslanike Narodne skupštine Republike Srpske, čime pokušavaju da prikriju zakulisane radnje i izbjegnu odgovore na brojna pitanja.

Rekao je ovo Milanko Mihajilica, poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske, dodajući da je izvještaj o poslovanju za 2020. godinu usvojen tek 2022. godine.

– Od tada nismo vidjeli izvještaje za 2021. i 2022. godinu, iako je to zakonska obaveza. Zato i ne čudi informacija da je IRB 180 miliona maraka kreditnih sredstava bez posredovanja komercijalnih banaka, nego direktno preko Fonda za razvoj i zapošljavanje vidu zajmova plasirala preduzećima koja nisu vraćala zajmove.

I na sve to, kriju koja su to preduzeća, što znači da su 180 miliona KM novca naših građana bukvalno poklonili nekim privilegovanim firmama. Javnost će biti šokirana kada sazna čije su firme dobile narodni novac, koji nisu i nemaju namjeru da vrate. Naravno, sve su bliske režimskom SNSD – rekao je Mihajilica.

Mihajilica ističe da je uputio zahtjev predsjedniku NSRS i IRB RS da se izvještaji o poslovanju IRB za 2021. i 2022. godinu upute u skupštinsku proceduru.

– Zakon ih obavezuje da podnose izvještaje, a moja obaveza kao narodnog poslanika je da zahtijevam da se zakon poštuje. Tražim da ovi izvještaji hitno dođu u NSRS – poručio je Mihajilica.

(BN)

CATEGORIES
Share This