IZIS sistem polako puštaju u rad, nema odgovornih

IZIS sistem polako puštaju u rad, nema odgovornih

Integrisani zdravstveni informacioni sistem IZIS je spreman, biće postepeno pušten od danas, tako su najavili iz Fonda zdravstvenog osiguranja. Provjerili smo na koji način će se  to odvijati i zašto još uvijek nema odgovornih za pad IZIS-a.

I nakon gotovo 15 dana od hakerskog napada, konačno imamo najave od nadležnih da će sistem IZIS biti postepeno puštan u pogon.  Iz Fonda zdravstvenog osiguranja poručuju da je počelo testiranje IZIS-a i da su svim zdravstvenim ustanovama dostavili novih preko 10 000 korisničkih naloga bez kojih nije moguć pristup IZIS-u.

Za sada je šest domova zdravlja i to Čelinac, Šamac, Višegrad, Kalinovik, Han Pijesak i Nevesinje obavijestilo Fond da su sproveli sve potrebne sigurnosne mjere, te je planirano da ovi domovi zdravlja budu među prvima u kojima će početi rad u IZIS-u,saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja.

Šta podrazumijeva postepeno puštanje u rad i koji su tačni koraci, nije najjasnije ni stručnjacima koji se bave ovom oblasti. Branko Blanuša, profesor banjalučkog Elektrotehničkog fakulteta, kaže da, ako je zaista riječ o hakerskom napadu, sistem je do sad već morao biti vraćen u funkciju.

„Nije mi baš jasno šta se misli pod tim da li će to biti samo neki servisi u funciji ili drugi neće ili će neke institucije u okviru zdravstvenog sistema RS imati pristup i koristiti usluge IZIS-a, nije jasno šta se podrazumijeva pod tim. U samom kreiranju tog sistema u projektovanju napravljeni su propusti, morao je veći broj stručnjaka da bude uključen po oblastima i da svakako naše visokoškolske insititucije  koje imaju profesionalce trebali biti uključeni“, ističe prof.dr Branko Blanuša, Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Banjoj Luci.

Ipak, Slobodan Stanić, bivši ministar zdravlja, kaže da će pojedini segmetni biti pušteni, i objašnjava kako će to zapravo izgledati.

„U narednim danima će segment po segment biti pušten a zašto,oni su izradili nove politike što se tiče bezbijednosti da se ne bi ponovili hakerski napadi i unaprijeđene su postojeće politike i one ustanove koje su to već završile  one će biti puštene da bi do kraja ove sedmice trebalo biti pušteni svi segmenti uključujući i apoteke“, kaže Slobodan Stanić, bivši ministar zdravlja.

Od sjaja do očaja, tako bi se ukratko mogao opisati, kako je 2021.godine pompezno predstavljen, najznačajniji i najkompleksniji program u Srpskoj, IZIS. Od takvih najava i 26 miliona maraka uloženih u izradu sistema, niko nije očekivao pad IZIS-a, ali desilo se. Ono što je sporno je to što već danima niko od nadležnih ne govori o odgovornosti. Pitali smo i MUP Srpske dokle se stiglo sa istragom, ali odgovor nismo dobili.

(BN) Foto: Ilustracija

CATEGORIES
Share This