Ivanić: Odnos Dodika i Amerike je kao super brak koji se na kraju raspao 

Ivanić: Odnos Dodika i Amerike je kao super brak koji se na kraju raspao 

– Oni koji poistovjećuju Dodika i Republiku Srpsku strašno griješe. Nije Dodik isto što i Republika Srpska…Republika Srpska drugačija od onoga što Dodik radi i govori… Sarajevu odgovara Dodik jer im je alibi za sve…

Bivši član Predsjedništva BiH i nekadašnji premijer Republike Srpske Mladen Ivanić kaže da mi nalazimo u nekoj vrsti, u najboljem slučaju, stagnacije.

„Mi zloupotrebljavamo sopstveno uređenje. Svako svakog pokušava da prevari. Pa jedni vjeruju da je moguće postići Bosnu bez entiteta, a drugi da je moguće nezavisnu republiku, treći da je moguće treći entitet. Ništa od toga nije moguće“, kazao je Ivanić u razgovoru za Mrežu.

Prema njegovim riječima, ovakva politička situacija odgovara vlasti.

„Dodiku odgovara zato što uvijek nešto govori kako ga ovi iz Sarajeva pritišću, ne razumiju, ne znam ni ja. A ovima iz Sarajeva super Dodik odgovara jer im je on izgovor za sve“.

Kaže da političarima iz Sarajeva Dodik dođe kao alibi za njihov nerad.

Dodik nije Republika Srpska

„Oni koji poistovjećuju Dodika i Republiku Srpsku strašno griješe. Nije Dodik isto što i Republika Srpska. Dodik je izgubio zadnja dva izborna ciklusa. Nije imao podršku građana. Dakle, svašta je on nakrao. I pokrao te izborne rezultate i onda se promovisao, a međunarodne institucije, idući logikom, bolje da mi sebi ne pravimo glavobolju, ne možemo mi ništa, ako on odbije da prihvati da je izgubio, onda su oni pustili da to sve legne, ali Dodik realno gubi“, kazao je Ivanić.

Naglasio je da je Republika Srpska drugačija od onoga što Dodik radi i govori.

Odnos Dodika i Amerike je kao super brak koji se na kraju raspao 

Osvrćući se na zadnje američke sankcije prema porodici Dodik, Ivanić kaže:

„Kad imate situaciju u kojoj su dva partnera očarana jedan drugim, a onda kad se razočaraju, to bude puno dramatičnije nego ako od starta znate da baš sve u tom odnosu ne mora biti idealno. Očito je da je sad ušlo u tu totalnu fazu razočarenja i očito je da je Dodik, podcjenjujući implikacije sankcija, koje u prvi mah nisu do kraja bile provođene, praktično natjerao SAD da ih dovedu do kraja. A one kad se dovedu do kraja, to je jako bolno“.

To vam je,kaže, kao neka vrsta braka koji je djelovao super sretno pa se na kraju slomio.

„Kad se to tako slomi, onda ovi partneri više nemaju ni mogućnost neke komunikacije“, naveo je Ivanić, dodajući da ima osjećaj da se to sada događa.

„Dodik s jedne strane brutalno vrijeđa i napada predstavnike međunarodnih institucija, posebno SAD, nešto malo manje Britaniju, ali i njih, a ovi s druge strane odgovaraju svakim novim danom, svakim novim mjesecom, novim sankcijama, novim pritiskanjem i moj je osjećaj je da će to trajati i dalje, i s njegove, a onda i s njihove strane“.

Na pitanje koliko Dodik može izdržati po takvim američkim pritiskom, Ivanić odgovara:

„Pa, teško će oni to izdržati. Nije to nimalo jednostavno. Dok je vezano za ličnost i može se možda izdržati. Mnogi od tih ljudi više ne mogu kupiti aviokartu da odu negdje. Imaju praktične životne probleme. Ali kada to dođe do preduzeća povezanih, onda to ima implikacije puno teže“.

Mišljenja je da je dobro što su svi malo spustili loptu i da barem ekonomski sistem nije imao posljedica toga.

„Neće to biti lako izdržati, ali to je pitanje njegovih odnosa sa partnerima s kojima je bio svojevremeno u super dobrim odnosima. Dakle, to jedino jedna i druga strana mogu da objasne“.

Dodikova igra opasna

Prema njegovim riječima, Dodikova retorika je veoma opasna

„Zadnja sjednica PIC-a gdje je jasno naznačeno da se igra opasna igra. Da bonske ovlasti visokom predstavniku ostaju i da je on kazao da će pomno pratiti šta se dešava. Mislim da je, posebno u Republici Srpskoj podcijenjena opasnost koja proističe iz tog stanovišta PIC-a“, upozorava Ivanić.

Što se tiče Dodikove najave o mirnom razdruživanju, Ivanić kaže da to podrazumijeva da imate dvije strane koje se međusobno dogovaraju da se mirno razdruže.

„Ovdje nema druge strane koja je spremna za mirno razdruživanje. Dakle, to je samo jedna velika priča od koje nema ništa. Dugo i ona traje pa ništa konkretno još ne vidimo. Niti Dodik može obezbijediti mirno razdruživanje nezavisne Republike Srpske, niti ovi mogu obezbijediti ukidanje Republike Srpske. To su sve gluposti“, navodi on.

Bošnjaci trebaju lidera za razgovor sa Vučićem 

Na pitanje može li Dodik to ostvariti uz pomoć Srbije i predsjednika Vučića, Ivanić smatra da Srbiji ne pada na pamet da su tu uključuje.

„Krajnje je vrijeme da se i među Bošnjacima konačno nađu lideri koji su spremni istinski i ozbiljno da sa Srbijom razgovaraju, a ne samo da prave situaciju u kojoj je Srbija kriva za sve“.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This