Ista firma im gradila bolnicu i prodavala jaja: Banjac stranačkom kolegi „nabacio“ poslove vrijedne oko 19 miliona KM

Ista firma im gradila bolnicu i prodavala jaja: Banjac stranačkom kolegi „nabacio“ poslove vrijedne oko 19 miliona KM

Preduzeće „Šumil“ iz Kozarske Dubice u protekle tri godine dobilo je poslove vrijedne oko 19 miliona maraka od Banje „Mlječanica“ na čijem čelu se nalazi Darko Banjac, koji je, inače, partijski šef Milošu Šuvaku, sinu vlasnika navedene firme, Milana Šuvaka.

Specijalna bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Mlječanica” je, naime, od 2020. godine, kada je Banjac, koji je i lider NPS, imenovan za v.d. direktora do danas sa preduzećem „Šumil“ ugovorila blizu 40 poslova.

Prema podacima dostupnim na portalu javne nabavke, preduzeće „Šumil“ je od „Mlječanice“ većinu poslova dobijalo putem direktnih sporazuma, konkurentskog zahtjeva ili pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja o nabavci.

Ono što je zanimljivo jeste da je preduzeće „Šumil“ specijalizovano za građevinske djelatnosti, ali to nije bila prepreka da „Mlječanica“ sa tom firmom u nekoliko navrata putem direktnog sporazuma „utanači“ i nabavku konzumnih jaja.

Prije dolaska Banjca na čelo „Mlječanice“ firma njegovog stranačkog kolege je sa tom bolnicom imala ugovoren samo jedan posao i to 2018. godine za zamjenu krova i krovne konstrukcije.

Međutim, sve se mijenja već u maju 2020. godine, nepune dvije sedmice nakon imenovanja Banjca na funkciju v.d. direktora „Mlječanice.

Milionski poslovi

Banjac je na ovu funkciju imenovan 11. maja 2020. godine, a već 27. maja „Šumil“ dobija od „Mlječanice“ svoj prvi posao krečenja kuhinje i neurološkog odjela.

Vrijednost tih radova iznosila je tek 5.882 KM, ali je do kraja godine preduzeće „Šumil“ uspjelo da ugovori još osam poslova sa „Mlječanicom“ ukupne vrijednosti od oko 289.806 KM.

Već iduće godine, preduzeće „Šumil“ je od „Mlječanice“ dobilo još 13 poslova ukupne vrijednosti 8.105.250 KM.

Među ugovorenim poslovima, između ostalih, bila je izgradnja hidro bloka koji je zaključen u oktobru 2021. godine.

Za ovaj posao preduzeće „Šumil“ je dobilo 4.629.526,71 KM.

Među ugovorenim poslovima sa preduzećem „Šumil“ te godine se našla i nabavka konzumnih jaja za 6.000 KM.

Firma „Šumil“ je iste godine, između ostalih, dobila i posao u „Mlječanici“ za izgradnju poluintenzivne njege, a vrijednost tih radova iznosila je 1.412.891,95 KM.

Porodica Šuvak i naredne godine (2022.) nastavlja da dobija poslove od „Mlječanice“, pa je tako preduzeće „Šumil“ samo u toj godini zaključilo ukupno 11 poslova sa ovom bolnicom, ukupne vrijednosti 9.512.118 KM.

Najveći posao te godine zaključen je u oktobru za izgradnju sportskih terena.

Ukupna vrijednost radova iznosila je 4.460.259,32 KM.

Iste godine sklopljena su još dva višemilionska posla. Riječ je o izgradnji bungalova JZU Specijalne bolnice Mlječanica, ukupne vrijednosti 2.494.252,84 KM, te nabavki i ugradnji kompletnog postrojenja za biološko prečišćavanje sanitarno-fekalnih voda, a vrijednost tih radova iznosila je oko milion maraka.

Ni ta godina nije mogla proći bez konzumnih jaja, pa je preduzeće „Šumil“ u avgustu zaključilo ugovor vrijedan 5.992 KM sa „Mlječanicom“ za njihovu nabavku.

Posao između „Šumila“ i „Mlječanice“ nastavljen je i ove godine. Ovo preduzeće je tako od početka ove godine zaključilo sa „Mlječanicom“ ukupno šest poslova od kojih je poslednji zaključen 26. juna.

Ukupna vrijednost ugovorenih poslova ove godine iznosila je 1.063.002 KM, uključujući nabavku konzumnih jaja za 6.000 KM.

Podsjetimo, na čelu preduzeća „Šumil“ nalazi se Milan Šuvak, čiji sin Miloš je odbornik NPS u lokalnoj skupštini u Kozarskoj Dubici.

Miloš Šuvak je, naime, kao i njegov stranački šef Darko Banjac, ranije bio član DNS.

Šuvak je kao kandidat DNS na proteklim lokalnim izborima 2020. godine izabran za odbornika u SO Kozarska Dubica.

Međutim, nakon što je Banjac napustio DNS i formirao novu stranku NPS, Šuvak je postao član i odbornik te partije u Kozarskoj Dubici.

Dobijaju na tenderima, pa doniraju stranci

Transparensi internešnel BiH je u maju ove godine objavio izvještaj u kojem je upozorio na to da brojna privatna preduzeća u Bosni i Hercegovini dobijaju poslove na tenderima javnih institucija, ustanova i preduzeća, i istovremeno doniraju novac partijama na čijem čelu se nalaze direktori tih javnih institucija, ustanova i preduzeća.

Kao jedan od primjera TI BiH je naveo i porodicu Šuvak iz Kozarske Dubice i NPS.

TI BiH je u svom izvještaju otkrio da je Milan Šuvak donirao Banjčevom NPS 19.990 KM.

– Inače, Milan Šuvak je vlasnik firme „Šumil“ d.o.o. koja je za različite radove na Bolnici „Mlječanica“, čiji je direktor upravo Darko Banjac, dobila preko 18 miliona KM vrijednosti ugovora o javnim nabavkama, dok je njegova stranka, NPS, propustila da podnese finansijski izvještaj nakon izbora i ovo je prvi put da se javnost upoznaje sa načinom kako se ova partija finansira – naveli su tada u TI BiH.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This