Investiciono-razvojna banka Srpske odbila da kaže ko su dužnici čija potraživanja je otkupio Stevanović

Investiciono-razvojna banka Srpske odbila da kaže ko su dužnici čija potraživanja je otkupio Stevanović

Investiciono razvojna banka (IRB) Republike Srpske saopštila je da ne može da objavi koji su to dužnici čija je potraživanja od njih otkupio „Standard“ iz Bijeljine.

Uskladu s tim, ne mogu da objave ni kolika je bila vrijednost za svaki pojedinačni ugovor.

Te podatke je od IRB RS tražio šef Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Vukota Govedarica, ali mu je iz IRB stigla „odbijenica“.

vukota govedarica poslanik sds-a
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

-U skladu sa članom 8. Zakona o slobodi pristupa informacijama (u daljem tekstu: Zakon) predviđeno je utvrđivanje izuzetaka od objavljivanja traženih informacija u slučaju zaštite privatnosti. Naime, nesporno je da pristup informacijama uključuje povjerljive komercijalne interese kako treće strane (lica s kojim je zaključen Ugovor o kupoprodaji potraživanja i sporednih prava) tako i interese pravnih lica koji su dužnici po plasiranim sredstvima zbog čega je IRBRS kao javni organ utvrdio izuzetak jer tražene informacije uključuju komercijalne i lične interese koji se odnose na treća lica – navodi se u odgovoru koga potpisuje v.d. direktora IRB Dražen Vrhovac.

Pored toga, dodaju iz IRB, pristup informacijama uključuje i podatke o ličnosti dužnika (jemaca i založnih dužnika) po ustupljenim potraživanjima koji su fizička lica i koja podliježu zaštiti podataka u smislu Zakona o zaštiti ličnih podataka.

-Nadalje, članom 9. Zakona, IRBRS će objaviti traženu informaciju bez obzira na izuzetak ako je to opravdano javnim interesom. U tom smislu cijenimo da je IRBRS zadovoljio javni interes na način da je značajan dio informacija već objavljen u skladu sa članom 10. Zakona (razdvajanje informacija na dijelove) u obimu koji je bio prihvatljiv za objavu u skladu sa zakonom, a kroz objavljivanje javnog oglasa i saopštavanja identiteta izabranog kupca. S tim u vezi, navodimo da je javno objavljeno lice koje je otkupilo potraživanja i sporedna prava, iznos po kojem je potraživanje otkupljeno, ukupna vrijednost potraživanja koja su bila predmet prodaje – navodi se u odgovoru na poslaničko pitanje Govedarice.

Prema riječima Vrhovca, bez obzira na navedeno, najbitnije je istaći da su sa svim učesnicima u postupku prodaje portfelja potraživanja, društvima koja su uputila pismo namjere, odnosno ponudu, zaključeni ugovori o povjerljivosti koji obavezuju obe strane i to ponudioca i IRBRS kao ovlaštenog prodavca.

Dražen Vrhovac
FOTO: USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

-Ugovorom o povjerljivosti, u smislu ove transakcije povjerljivim podacima smatraju se svi podaci u vezi sa prikupljanjem ponuda, kao i podaci o poslovanju, imovini, pravima i obavezama Fonda, kao i poslovanju, imovini, pravima i obavezama dužnika i jemaca iz potraživanja iz Portfelja, kao i drugih lica koja se pojavljuju u ugovorima ili drugoj dokumentaciji vezanoj za potraživanja iz Portfelja koji se prodaje. Pored toga, sam Ugovor o kupoprodaji potraživanja, tenderska dokumentacija kao i svi podaci u vezi s njima spadaju u povjerljive podatke i predstavljaju poslovnu tajnu (a što je utvrđeno i u skladu sa Pravilima o tajnim podacima, čuvanju i oslobađanju od čuvanja koje je donijela IRBRS) iz kojih razloga iste nismo u mogućnosti objavljivati – dodaje se u odgovoru.

Na kraju, nastavlja Vrhovac, slijedom Ugovora o povjerljivosti koji su potpisali IRBRS i kupac, isti su se obavezali na čuvanje tajnosti podataka u vezi predmetne transakcije kao i na obavezu objavljivanja podataka isključivo uz saglasnost druge ugovorne strane.

-Zbog čega nismo u mogućnosti dostaviti tražene podatke – piše u odgovoru.

Odluka Vlade

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske je 9. novembra 2023. prihvatila ponudu bijeljinske firme „Standard računovodstvene usluge“ u vlasništvu advokata Miloša Stevanovića za otkup 180 miliona KM dospjelih potraživanja Investiciono-razvojne banke RS.

Ova bijeljinska firma za otkup svih dospjelih potraživanja Fonda za razvoj i zapošljavanje u vrijednosti od skoro 180 miliona maraka ponudila je 35,6 miliona KM.

Miloš Stevanović advokat
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

S obzirom na to da je od dostavljanja ponude Vladi Srpske do njenog prihvatanja na sjednici IRB RS uspjela naplatiti određeni iznos potraživanja, Stevanović treba da plati ukupno 32 miliona KM ili oko 20 odsto vrijednosti ukupnih potraživanja koja je IRB ponudio na prodaju na javnom oglasu objavljenom polovinom oktobra.

Kako je pisao Capital, riječ je, između ostalog, o kreditima datim firmama „Energolinija“ iz Zvornika, „Aparthotel Vučko“ Jahorina, „Farmaland“ Gradiška, „Leder“ Bijeljina,  „Ekvator“ Banjaluka i još tridesetak dužnika.

Srpskainfo/Capital

CATEGORIES
Share This