Infiniti grupa ne postoji, niču nove firme koje preuzimaju poslove

Infiniti grupa ne postoji, niču nove firme koje preuzimaju poslove

Predsjednik uprave Infiniti internešnal grup Bojan Vujić istakao je da Infiniti grupacija neće više postojati i registrovana će biti nova kompanija Invictus Tehnology grupa, a baviće se informacionim tehnologijama…Sve što budemo mogli, kaže, prenijećemo u novu kompaniju, sve što ne budemo ići će novi ugovori.

Vujić je objasnio da će i Kompanija Kaldera takođe registrovati novu firmu i nastaviće da se bavi projektima energetike.

Potvrdio je da je Una tv u Srbiji promijenila vlasničku strukturu.

„Znači Una Srbija, oni više nisu dio Infiniti grupe i tako će nastaviti da funkcioniše. Za sve ostale kompanije što se tiče tog dijela još tražimo rješenje. Što se tiče kompanije Sirius, trebaće više vremena da se započne saradnja sa njima i to će biti kroz jednu zajedničku kompaniju. Atv ce ići po modelu nove kompanije. Učinićemo sve sto možemo da nastavimo sa poslovanjem“, kazao je Vujić, navodeći da kreću sa velikim poslovnim opterćenjem u vidu rashoda i kredita.

„Ukupno zaduženje prema bankama je oko 15 miliona maraka. Uspjeli smo da napravimo dogovor da se svi krediti vrate i da ni jedan klijent ne bude ugrožen“, kazao je Vujić.

Navodi da se ne mogu pomiriti sa sankcijama i dodaje da sve američke kompanije raskidaju ugovor o saradnji, banke gase račune…

„Mi pravimo nove firme koje treba da se bave onim poslovima kojim su se već bavile unutar ove grupacije. Nova firma preuzima projekte Infinitija. Za Infiniti grupu ne znam da li će ići u postupak likvidacije ili stečaja“, kazao je Vujić.

Sve što budemo mogli, kaže, prenijećemo u novu kompaniju, sve sto ne budemo ići će novi ugovori.

„Kroz dva do tri mjeseca mogli bi da imamo jasniju situaciju. Vjerovano nećemo preduzimati nikakve pravne radnje prema bankama“, kazao je Vujić.

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC) stavio je na crnu listu sedam firmi iz BiH i još dvije osobe koje, kako navode, obezbjeđuju glavne izvore prihoda za predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i njegovu porodicu.

“Dodik je iskoristio svoj službeni položaj da ugovore Vlade RS usmjeri na mrežu privatnih kompanija koje on i Igor nadgledaju. Dok Igor kontroliše mnoge kompanije u ovoj mreži, on prikriva svoju ličnu vezu s kompanijama oslanjajući se na različite imenovane vlasnike i direktore”, navode iz OFAC-a.

Infinity International Group d.o.o. Banja Luka (Infinity) je holding kompanija u BiH koja direktno ili indirektno posjeduje ili je većinski vlasnik najmanje pet drugih bh. kompanija: Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka Clan Infinity International Group (Prointer), Kaldera Company El PGP d.o.o. (Kaldera), Infinity Media d.o.o. (Infinity Media), K-2 Audio Services Banja Luka d.o.o. (K-2), i Una World Network d.o.o. (Una).

Dodaje se da je Sirius 2010 d.o.o. Banja Luka (Sirius) kompanija za informacione tehnologije (IT) koja posluje u okviru mreže porodice Dodik. Uz Prointera i Kalderu, Sirius je poznat u BiH po tome što je dobio unosne vladine ugovore.

Prointer i Sirius zajedno pružaju IT robu i usluge organizacijama širom vlada Republike Srpske i BiH, dok Kaldera prvenstveno posluje u sektoru inženjeringa.

Američke sankcije je dobio i vlasnik grupa Infiniti Đorđe Đurić, kao i direktoru Kaldere Milenku Čučiću.

Iz Tužilaštva BiH ranije su saopštili da rade na predmet koji se odnosi na pravne i fizičke osobe, obuhvaćene sankcijama Vlade SAD, u kojem se vrše provjere i utvrđuje postoje li elementi krivičnih djela iz nadležnosti Tužilaštva BiH, u djelovanju sankcionisanih osoba.

(BN)

CATEGORIES
Share This