Hoće li informacije iz „Sky“ i „Anoma“ biti priznate?

Hoće li informacije iz „Sky“ i „Anoma“ biti priznate?

Pravosuđe u Bosni i Hercegovini svakodnevno je na testu pravičnosti i efikasnosti, posebno kada je riječ o velikim predmetima organiziranog kriminala. Među onim koji mjesecima privlače pažnju medija i javnosti su pojedinci i grupe iz „Skaj“ i „Anom“ aplikacija. Hoće li informacije prikupljene preko ovih aplikacija biti priznate kao dokazi na sudu?

Bez obzira na validan audio-snimak koji je objavljen na društvenim mrežama, bivši funkcioner Stranke demokratske akcije Asim Sarajlić oslobođen je krivice za korupciju. Zašto? Da li su za sud, kao dokaz, dovoljni audio i video-zapisi?

„On je, tražeći od pojedinih članova stranke da glasaju za nekog od favorita, obećao da će nekog zaposliti i to je snimljeno i optužen je čovjek. Nakon drugog postupka sudija je smogla snage da kaže bez obzira da li je to stvarno tako, ne može se na osnovu ovoga donijeti, presuda jer je ona suprotna konvenciji o ljudskim pravima. Neko će to morati da plati“, rekao je Miodrag Stojanović, advokat.

„Klasičan primjer, dobijete info da je osoba X kulila drogu u EU. Ta osoba je iz BiH. Nama u BiH je taj podatak veoma bitan, ali mi ne možemo hapsiti na temelju tog podatka. Samo možemo krenuti u druga istraživanja“, kaže profesor kriminalističke psihologije Sandi Dizdarević.

Otključavanjem aplikacija „Skaj“ i „Anom“ MUP Srpske proveo je velike akcije u kojima su razbijene veoma ozbiljne kriminalne grupe koje su se bavile prodajom droge. Pala su i prva hapšenja i optužnice.

„Prve optužnice su podignute, nemamo sudske epiloge“, rekla je advokat Tanja Savić.

„Zadiranje u privatnost mora biti nešto što je zakonom“ propisano, kaže struka.

„Moderna država propisuje načine i prodcedure da bi se neko prisluškivao. Mora da se zna ko je to i mora da se ima dokaz ili indicija da ta osoba čini krivična djela. Ovako će svi ljudi potencijalo biti meta prisluškivanja“, rekla je Savićeva.

Uzimanje dokaza na zakonit ili nezakonit način, pitanje je koje se bar u bh. sudovima događalo i događa se i sada, a sudije su ti koji moraju donijeti odluku. Nekada je to bilo jednostavnije, danas zbog novih komunikacijskih tehnologija – više je i nedoumica.

„Treba da znamo i da je optužnica podignuta u SAD protiv vlasnika ‘Skaj limiteda’ pod optužbom da je omogućio da se prave zavjere za pranje novca i podrivanje ekonomskog sistema SAD. I da je omogućio kriminalcima da ugrožavaju pravni poredak SAD“, rekao je Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu iz Beograda.

Struka se slaže da prikupljenje informacije putem „Skaj“, „Anom“ i sličnih aplikacija treba da budu vjetar u leđa pravosudnim i bezbjednosnim institucijama koje će tražiti opipljive dokaze.

Samo tako, rečeno je u emisiji Izazovi BN TV, može da se krene u intenzivan opertivni rad koji će ljude bliske kriminalnim radnjama privesti pravdi.

(BN)

CATEGORIES
Share This