Hiljade vjernika na poklonjenju u Mrkonjićima kod Svetog Vasilija

Hiljade vjernika na poklonjenju u Mrkonjićima kod Svetog Vasilija

Hiljade vjernika iz cijele Hercegovine i šire danas je preplavilo Mrkonjiće, rodno mjesto Svetog Vasilija. Svetom arhijerejskom liturgijom u manastiru Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog u Mrkonjićima  je načalstvovao vladika Dimitrije, a sasluživalo je sveštenstvo Eparhije Zahumsko-Hercegovačke i Primorske i gosti iz drugih eparhija SPC.

Mnoštvo vjernika je došlo pješke iz okolnih mjesta, a najviše djece i omladine iz Trebinja koje su u kolonama prepješačili preko 30 kilometara da bi došli na jutarnju liturgiju.

U jevanđeljskoj besjedi Vladika Dimitrije je naglasio da, među sabranim nema čovjeka kojeg Sveti Vasilije nije dodirnuo i utješio, čiju volju i savjest nije vaskrsao iz groba, kome nije vaskrsao obraz koji Bog svakom čovjeku daje pri stvaranju. Nevidljiva istorija čuda Svetog Vasilija čudesnija je od vidljive, kojoj se sabrani i svi ljudi dive. Potrebno je i pohvalno da se čovjek divi tjelesnim iscjeljenjima koja svetitelj čini, ali mnogo više on čini na duši i srcima ljudskim. Vladika je pojasnio da čudotvorna moć Svetog Vasilija dolazi od Gospoda koji je postao čovjek i vaskrsao da bi podigao čovjeka, a svetitelji Božiji primali su blagoslov i upodobljavali se obnovljenoj i savršenoj ljudskosti ispunjavajući zapovjesti Jevanđelja.

Tokom današnjeg sabranja izvršeno je osvećenje slavskog kolača i žita, a obraćajući se sabranima Vladika Dimitrije podsjetio je na riječi ave Justina koji je govorio da čovjek mora paziti da nijedna njegova riječ ne uđe u uho bližnjeg prije nego što bude provjerena Hristom, tako čista savjest i čisto srce postaju uslov proslavljanja Pashe i praznika. Sabranje je nastavljeno u porti manastira gdje je održana dječija priredba i uručene nagrade pobjednicima literarnog konkursa „Stazama Svetog Vasilija“.

Uoči praznika večernjim bogosluženjem predstojao Vladika Maksim, uz prisustvo i blagoslov Vladike Dimitrija.

Na večernju službu je veliki broj vjernika došao u litiji koja je u predvečerje krenula ispred Saborne crkve iz Trebinja do sela Mrkonjića.

ISTOK

CATEGORIES
Share This