Građani RS nikad siromašniji, vlast ubire velike prihode

Građani RS nikad siromašniji, vlast ubire velike prihode

Uz neminovni spisak osnovnih prehrambenih namirnica, potreban sve “dublji džep” ili dobro “potkovana” kartica za plaćanje. Građani BiH osnovne namirnice plaćaju najskuplje u regionu, a vlasti kao da nije briga za to. Jer, kako je rečeno u emisiji Izazovi BN TV dosad bi uradile nešto da zaustave inflaciju. Međutim, od toga nema ništa.

Značajan broj porodica, možda 70 odsto nalazi se na ivici egzistencije.

Građani Republike Srpske su u problemu. Cijene osnovnih životnih namirnica rastu bukvalno iz minuta u minut.

„Hrana je najskuplja. Poslije toga dolazi gradski prevoz, energenti – to su ključne stavke za jednu porodicu koje su neodgodive“, rekla je Bulićeva.

Ekonomista Mirjana Orašanin, na primjeru jedne četvoročlane porodice izračunala je koliko je potrebno novca za puko preživljavanje. Cifra je zaprepašćujuća.

„Sedmična redovna kupovina joj iznosi 180 maraka. Tu su mlijeko, pavlaka, jaja, nešto hemije, bez voća, povrća, mesa i suhomesnatih proizvoda. Sve to – puta četiri sedmice – iznosi 720 maraka. To je za hranu bez mesa, a na mjsečnom nivou to iznosi 1.250 maraka. „, rekla je Orašanin.

U cifru od 1.200 maraka nije uračunato meso, nisu uračunate režije niti gorivo. Troškove za ljekara i proslave nećemo ni pominjati. A prosječna plata u Srpskoj je 1.200 maraka.

„Puno porodica imate sa platom od 700 do 900 maraka, tako da mnoge namirnice koje smatramo osnovnim jesu luksuz, poput mesa ili možda igračke za djecu ili knjige radi edukacije. Tako da je situacija mnogo teža“, rekla je Snežana Šešlija iz Udruženja potrošača iz Doboja.

Građani su pod pritiskom poskupljenja, privreda je na udaru nameta, a situacija odgovara jedino vlastima koje ubiru rekordne prihode.

„Samo PDV kada ne bi bio na hljeb za 30 dana, ljudi bi imali svakih pet dana hljeb. to penzionerima veoma znači. Isto tako znači studentima, porodicama sa više članova“, navela je Bulićeva.

Da bi situaciju spasili koliko-toliko, ključni su donosioci odluka i politička volja. Da li toga ima u BiH?

“Kada uzmemo u obzir akcize koje nisu ukinute, to su cijele prošle godine tražili opozicija, potrošači i šira javnost, ali nije bilo političke volje“, istakla je Orašanin.

I da inflacija stane sa rastom, cijene neće padati, procjenjuju ekonomisti. Iz Udruženja za zaštitu potrošača vjeruju da će nova postavka vlasti u BiH imati malo više razumijevanja prema svojim građanima. U suprotnom, kako je rečeno u emisiji Izazovi, procenat onih koji su na ivici preživljavanja biće sve veći.

(BN)

CATEGORIES
Share This