Gotovo milionski prihod za odbornicu SNSD-a i suprugu direktora SPS-a Biljanu Laketu

Gotovo milionski prihod za odbornicu SNSD-a i suprugu direktora SPS-a Biljanu Laketu

Dok firma „Euro-Trans“ Biljane Lakete, SNSD odbornice u SO Nevesinje i supruge direktora Službe za poslove sa strancima Žarka Lakete, bilježi nikada veći prihod (947.124 KM), Supruga kao odbornica posluje sa budžetskim institucijama, suprug, iako presuđivan, sjedi u direktorskoj fotelji.

Žarko Laketa- presuda nije bila prepreka za napredovanje- trenutno je direktor Službe za odnose sa strancima (foto: Klix)

Piše: Žana Karić Gauk/ Žurnal.info

Umjesto da se pravosuđe u Republici Srpskoj pozabavi slučajem SNSD-ove nevesinjske odbornice Biljane Lakete i poslovanja njenog „Euro-Transa“ sa opštinom Nevesinje, Hidroelektranom Dabar i Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, firma joj je u prošloj godini, obilježenoj tenderskim ugovorima, prihodovala čak 947.124 KM. Najbolje poslovanje ikada u prevodu znači – 123.690 KM više nego godinu ranije.

Ipak, Biljana Laketa nije bilo ko. Osim što je odbornica u Skupštini te hercegovačke nerazvijene opštine, ona je i supruga Žarka Lakete, direktora Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine, bišeg savjetnika SNSD-ovog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca i čovjeka presuđenog za zloupotrebu položaja.

Uporedi li se prošlogodišnje poslovanje njihovog porodičnog „Euro-Transa“ sa pandemijskom 2020. godinom, kada su takođe tenderski ugovori bili na potpisu, prihod je porastao za gotovo 260.000 KM, sa 689.023 KM na gorepomenutih 947.124 KM.

Ponovo poređenja radi, Hidroelektrane Dabar 2022. godinu završile su sa prihodom od tek 39.382 KM i zabilježile su gubitak od gotovo pet miliona KM. Ovo javno preduzeće je za samo godinu dana porotnulo za dodatnih 2.210.798 KM.

S druge strane, i pored očiglednog sukoba interesa, dok je nevesinjska opštinska vlast, predvođena SNSD-ovcem Milenkom Avdalovićem, „Euro-Transu“ prošle godine plaćala, na primjer, ugostiteljske usluge, kolač Vlade Republike Srpske od tri miliona KM, koji je podijelilo 15 nerazvijenih opština, bio je, pisali su mediji, dovoljan tek da se pokrije dio potreba za funkcionisanje administracije.

Biljana Laketa, međutim, s tim nije imala problema. U februaru je porazgovarala sa Žurnalom:

– Gospođo Laketa, potrebno mi je nekoliko informacija. Nadam se da neće biti problem.

– Vidjećemo hoće li biti problem.

– Ne znam zašto bi bio, informacije su javne. Vi ih potvrdite ili demantujte.

– Recite.

– Vi ste odbornica SNSD-a u Skupštini opštine Nevesinje?

– Da, jesam.

– Firma čija ste suvlasnica, „Euro-Trans“, 12. decembra prošle godine potpisala je ugovor sa Hidroelektranama Dabar za zimsko i tekuće održavanje puteva, vrijedan 74.990 (87.738 KM sa PDV-om)?

– Nije to prvi ugovor.

– Znam.

– Ali, ja imam čovjeka koji to sve za mene radi.

– Ne sumnjam. I u redu vam je da budete odbornica, a da vaša privatna firma dobija pare iz budžeta?

– Vi ste, gospođo, smiješni.

– Čekajte, ja sam vama smiješna jer vas pitam vidite li išta sporno u tome što radite?!

Spustila je slušalicu.

Smiješno ili utuživo?! Preduzeće iz sistema Elektroprivrede RS – Hidrolektrana Dabar, kojim u v.d. mandatu upravlja Slaviša Stajić, raspisale su tender za zimsko i tekuće održavanje pristupnih puteva 24. oktobra prošle godine. Procijenjen je na 75.000 (87.738 KM sa uračunatim PDV-om). Firma u kojoj je Laketa suvlasnica jedina je poslala ponudu. Da je nevesinjska odbornica bila sigurna da joj je posao zagarantovan govori podatak da se ponudila samo 10 KM jeftinije od procijenjene vrijednosti, 74.990 KM bez PDV-a. Tenderskog takmičenja sa konkurencijom nije bilo.

Uprava HE Dabar nije imala zahtjeve kojim Biljana Laketa ne može da doskoči. Tek dvije godine pozitivnog poslovanja, uspješnu realizacija najmanje jednog ovakvog ugovora čija je minimalna vrijednost bila 75.000 KM, četiri kamiona sa prikolicom i čeonim plugom, tri utovarivača sa priključkom za čišćenje snijega, grejder i poluteretno vozilo sa opremom za pregled puteva.

Laketa je u razgovoru sa Žurnalom, usred moralnog iščuđavanja nama smiješnima, rekla i jednu istinu. Nije joj to jedini ugovor sa javnim sektorom.

I 2018. godine baš ovakav dobila je od – baš HE Dabar. Vrijednost – 91.593 KM sa PDV-om. Godinu kasnije „Euro -Trans“ bio je zadužen za održavanje postojećih puteva 86.785 KM. Isto je bilo i 2020. – 87.750 KM.

Posla za „Euro – Trans“ bilo je, zanimljivo, i u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa na čijem je čelu SNSD-ov Staša Košarac, a savjetovao ga je Biljanin suprug Žarko. U pitanju su bile ugostiteljske usluge.

Kada je već bila odbornica u SO Nevesinje, 2021. godine ta ista opština joj je plaćala „eksternu reprezentaciju“. U „restoranske usluge“ „Euro – Trans“ ušao je i 2022.

Kako je njena firma pretplaćena na poslove u HE Dabar, 2021. nastavila je da održava puteve – 87.639 KM, 2022. za zimsko održavanje – 87.741, za sanaciju pristupnog puta Zovi Do – brana Pošćenje 2022. direktno je dogovoreno 6.985 KM.

BRISANJE IZ KAZNENE EVIDENCIJE NIKOGA NE ČINI NEOSUĐIVANIM

Suprug nevesinjske odbornice SNSD-a Žarko Laketa 10. februara ove godine imenovan je za direktora Službe za poslove sa strancima BiH. Javnosti nije nepoznat, o njegovom javnom i od očiju javnosti sakrivenom djelovanju detaljno je pisao portal Direkt.

Kao prvooptuženog, sud u Nevesinju ga je 2001. godine proglasio krivim i osudio na četiri mjeseca zatvora, uslovno godinu dana, zbog zloupotrebe službenog položaja. Kao inspektor opšteg kriminala uhvaćen je u krađi, tačnije, posredovao u legalizaciji ukradenog vozila. Prijavili su ga gatački policajci.

Izvori Direkta tvrdili su i da je javna tajna da se kod Lakete, zvanog Ćato, tokom devedesetih godina mogla kupiti saobraćajna dozvola. Kasnije je, precizirali su, dio obrazaca prodao Gordanu Pavloviću, sada biznismenu iz Foče.

Dok je bio načelnik Policijske uprave Trebinje trebalo je da bude čovjek izvan svih stranačkih i političkih dešavanja, ali Laketa nije krio političke veze sa SNSD-om. Uvezao se i sa bezbjedonosno interesantnim osobama. Viđen je i u ovdašnjem „poslovnom svijetu“, pa je uvećao i imovinu.

Sve to dokumentovao je i Direkt u seriji tekstova u kojima je pobrojao sve nekretnine i automobile porodice Laketa.

Savjetima je „unaprijedio“ i ministarsko djelovanje Staše Košarca, a bio je i pomoćnik direktora Granične policije BiH. Tada se među policajcima govorilo o Laketinim malverzacijama, istraživale su i institucije.

„Policijska akcija ‘Grand’ u septembru 2011. godine, sprovedena po nalogu Tužilaštva i Suda BiH, a u saradnji s Obavještajno- sigurnosnom agencijom BiH, SIPA i MUP-om Zapadno-hercegovačkog kantona, ponovo je  aktuelizovala priču o povezanosti vrha Granične policije BiH sa kriminalnim i koruptivnim radnjama. U toj akciji, među 21 uhapšenim, bili su i policajci GP BiH Jedinica Trebinje. Naš izvor kaže da se tadašnji vrh GP BiH, u kome je i bio i Žarko Laketa, dovodio u vezu sa švercom koji je u tim godinama cvjetao između BiH i Crne Gore. Nakon što su uhapšeni graničari tri godine poslije sprovedene akcije oslobođeni optužbi, neki od pripadnika GP BiH tvrdili su da je u oslobađanju učestvovao i Laketa, kako na vidjelo ne bi izašla njegova umiješanost. Laketinu umješanosti u kriminal i korupciju djela, dok je obavljao funkciju u GP BiH, istraživala je i SIPA i Tužilaštvo BiH. Dokaze Tužilaštvo, naravno, nije našlo“, pisao je Direkt.

Laketa je, tvrde dobro obaviješteni izvori, bio glavni i za zapošljavanje srpskih kadrova u GP BiH.

„I nakon što je otišao sa mjesta pomoćnika Žarko Laketa je, tvrdi naš izvor, ostao “siva eminencija” GP BiH. Preko svojih  kolega iz ove policijske agencije, sa kojima je bio u bliskim poslovnim vezama i dalje je  imao određeni uticaj kada je zapošljavanje u pitanju. Mada, zbog izmijenjenih političkih prilika i oslabljenog uticaja SNSD njegov udio u tome je tada bio neznatan. Međutim, nakon što je SNSD opet zagospodario ovom policijskom agencijom i ponovo postavio svoj  kadar u fotelju pomoćnika, Laketa je počeo da vraća moć u GP BiH, utičući na odabir kadeta i kadrova  za ovu agenciju. Tako je u GP BiH doveo i člana svoje porodice kome priprema unapređenje“, pisali su novinari koje je Laketa tužio, a Ustavni sud BiH stavio tačku na njegovo pravno maltretiranje.

Tako je potvrđeno da Lakete imaju milionsku imovinu – stanove i poslovne prostore, luksuzne automobile, kamione, radne mašine, restoran… Presuda je donijela i bitan zaključak – da brisanje iz kaznene evidencije nikoga ne čini neosuđivanim.

Osuđen, ponovo je sjeo u fotelju. Poručio je da je upitan boravak visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita.

Žurnal

CATEGORIES
Share This