Firme Stojka Petkovića u potpunoj dubiozi

Firme Stojka Petkovića u potpunoj dubiozi

Preduzeće „Interlignum“, u vlasništvu Stojka Petkovića, završilo je prošlu godinu u minusu od 1,6 miliona KM.

Ovom  preduzeću Investiciono – razvojna banka (IRB) Republike Srpske je prije nekoliko godina prodala „Novu Borju“, kojoj su računi mjesecima blokirani, a zatim prošle godine kupila i obveznice „Interlignuma“ koje sada ne može da naplati.

Finansijski izvještaj ovog preduzeća za prošlu godinu pokazuje drastičan pad i prihoda i rashoda.

Naime, ukupni prihodi „Interlignuma“ lani su iznosili 10,6 miliona, dok su godinu ranije bili čak 22,2 miliona.

S druge strane, rashodi su sa 21,8 miliona maraka smanjeni na 12,2 miliona maraka što nije bilo dovoljno, s obzirom na izražen pad prihoda, da se zadrži pozitivan rezultat koji su imali u 2022. godini.

Broj radnika lani je takođe značajno smanjen. Tako je „Interlignum“ na kraju 2023. imao 57, dok je godinu ranije zapošljavao 91 radnika.

Ovo je drugo Petkovićevo preduzeće koje se nalazi pred kolapsom.

Prije „Interlignuma“ problemi su eskalirali u „Novoj Borji“ čiji su radnici raspušteni  kućama krajem novembra prošle godine bez obrazloženja i bez četiri zarađene plate do tada.

Naknadno, i to nakon pisanja portala CAPITAL, radnicima su uručena rješenja o plaćenom čekanju.

Petković je tada najavio da će “zaostale obaveze po pitanju isplata biti riješene u narednim danima”, te da će poslovođe pogona pozivati radnike na posao u zavisnosti od potrebe koja se ukazala. Međutim, ta obećanja nisu ispunjena.

„Doprinosi nam nisu uplaćeni 67 mjeseci. Radnici su dobili obavještenje da su na čekanju do 17. maja i da će tada zvati da se vrate na posao iako je firma u blokadi“, kaže za CAPITAL Stana Radić, bivša radnica „Nove Borje“ koja je firmu tužila zbog, kako tvrdi, nezakonitog otkaza.

Inače, protiv Stojka Petkovića je Poreska uprava RS podnijela izvještaj tužilaštvu zbog sumnje da je nezakonitim poslovanjem budžet Srpske oštetio za 1,5 miliona maraka.

(Capital) Foto: Ilustracija/Shutterstock

CATEGORIES
Share This