Firma SNSD odbornice dobila novih 88.000 KM

Firma SNSD odbornice dobila novih 88.000 KM

Žarko Laketa, suprug Biljane Lakete i direktor Službe za poslove sa strancima BiH (Foto: klix)

Lakete kao da znaju da im je posao zagarantovan, tako je već godinama. Zato su poslali ponudu koja je bila samo 95 KM jeftinija od procijenjene vrijednosti tendera – 75.000 KM bez PDV-a.

Kako je, po ustaljenoj dugogodišnjoj proceduri, „Euro-Trans“ jedini ponuđač na ovim pozivima „Dabra“, tako nije bilo prostora za eventualne žalbe. Posao između vršioca dužnosti direktora HE Slaviše Stajića i Laketa zaključen je 4. decembra prošle godine.

He procjena

Umjesto da se pravosuđe u Republici Srpskoj pozabavi slučajem odbornice Lakete i poslovanja porodičnog „Euro-Transa“ sa opštinom Nevesinje (što je očigledan sukob interesa), Hidroelektranom „Dabar“ (jer je pretplaćena na javne poslove) i Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (jer bi sumnjivi poslovi mogli da se dovedu u vezu sa činjenicom da je muž Laketa bio savjetnik aktuelnog SNSD ministra Staše Košarca), firma je u 2022. godini obilježenoj tenderskim ugovorima, prihodovala čak 947.124 KM. Najbolje poslovanje ikada u prevodu znači – 123.690 KM više nego godinu ranije.

Uporedi li se to poslovanje „Euro-Transa“ sa pandemijskom 2020. godinom, kada su takođe tenderski ugovori bili na potpisu, prihod je porastao za gotovo 260.000 KM, sa 689.023 KM na gorepomenutih 947.124 KM.

Ponovo poređenja radi, Hidroelektrane „Dabar“ 2022. godinu završile su sa prihodom od tek 39.382 KM i zabilježile su gubitak od gotovo pet miliona KM. Ovo javno preduzeće je za samo godinu dana potonulo za dodatnih 2.210.798 KM.

HE dodjela ugovora

S druge strane, dok je nevesinjska opštinska vlast, predvođena SNSD-ovcem Milenkom Avdalovićem, pretprošle godine „Euro-Transu“ plaćala, na primjer, ugostiteljske usluge, kolač Vlade RS od tri miliona KM, koji je podijelilo 15 nerazvijenih opština, bio je, pisali su mediji, dovoljan tek da se pokrije dio potreba administracije.

Biljana Laketa, međutim, s tim nije imala problema. U februaru prošle godine porazgovarala je sa Žurnalom:

– Gospođo Laketa, potrebno mi je nekoliko informacija. Nadam se da neće biti problem.

– Vidjećemo hoće li biti problem.

– Ne znam zašto bi bio, informacije su javne. Vi ih potvrdite ili demantujte.

– Recite.

– Vi ste odbornica SNSD-a u Skupštini opštine Nevesinje?

– Da, jesam.

– Firma čija ste suvlasnica, „Euro-Trans“, 12. decembra prošle godine (2022. godine op. a.) potpisala je ugovor sa Hidroelektranama „Dabar“ za zimsko i tekuće održavanje puteva vrijedan 74.990 (87.738 KM sa PDV-om)?

– Nije to prvi ugovor.

– Znam.

– Ali, ja imam čovjeka koji to sve za mene radi.

– Ne sumnjam. I u redu vam je da budete odbornica, a da vaša privatna firma dobija pare iz budžeta?

– Vi ste, gospođo, smiješni.

Spustila je slušalicu.

Preduzeće iz sistema Elektroprivrede RS – Hidrolektrana „Dabar“ raspisala je tender za zimsko i tekuće održavanje pristupnih puteva i 24. oktobra pretprošle godine. Procijenjen je na 75.000 (87.738 KM sa uračunatim PDV-om). Firma u kojoj je Laketa suvlasnica jedina je poslala ponudu. Da je nevesinjska odbornica bila sigurna da joj je posao zagarantovan i tada je govorio podatak da je ponudila samo 10 KM jeftinije od procijenjene vrijednosti, 74.990 KM bez PDV-a. Tenderskog takmičenja sa konkurencijom nije bilo.

Uprava HE Dabar nije imala zahtjeve kojima Biljana Laketa nije udovoljila – tek dvije godine pozitivnog poslovanja, uspješnu realizacija najmanje jednog ovakvog ugovora čija je minimalna vrijednost bila 75.000 KM, četiri kamiona sa prikolicom i čeonim plugom, tri utovarivača sa priključkom za čišćenje snijega, grejder i poluteretno vozilo sa opremom za pregled puteva.

Laketa je u razgovoru sa Žurnalom, usred moralnog iščuđavanja nama smiješnima, rekla i jednu istinu. Nije joj to jedini ugovor sa javnim sektorom.

I 2018. godine baš ovakav dobila je od – baš HE Dabar. Vrijednost – 91.593 KM sa PDV-om. Godinu kasnije „Euro -Trans“ bio je zadužen za održavanje postojećih puteva 86.785 KM. Isto je bilo i 2020. – 87.750 KM.

Košarcu je „Euro – Trans“ nudio ugostiteljske usluge…

Kada je već bila odbornica u SO Nevesinje, 2021. godine ta ista opština joj je plaćala „eksternu reprezentaciju“. U „restoranske usluge“ „Euro – Trans“ ušao je i 2022.

Kako je firma porodice Laketa pretplaćena na poslove u HE „Dabar“, 2021. nastavila je da održava puteve – 87.639 KM, 2022. za zimsko održavanje – 87.741, za sanaciju pristupnog puta Zovi Do – brana Pošćenje 2022. direktno je dogovoreno 6.985 KM.

BRISANJE IZ KAZNENE EVIDENCIJE NIKOGA NE ČINI NEOSUĐIVANIM

Suprug nevesinjske odbornice SNSD-a Žarko Laketa 10. februara prošle godine imenovan je za direktora Službe za poslove sa strancima BiH. Javnosti nije nepoznat, o njegovom javnom i od očiju javnosti sakrivenom djelovanju detaljno je pisao portal Direkt.

Kao prvooptuženog, sud u Nevesinju ga je 2001. godine proglasio krivim i osudio na četiri mjeseca zatvora, uslovno godinu dana, zbog zloupotrebe službenog položaja. Kao inspektor opšteg kriminala uhvaćen je u krađi, tačnije, posredovao u legalizaciji ukradenog vozila. Prijavili su ga gatački policajci.

Dok je bio načelnik Policijske uprave Trebinje trebalo je da bude čovjek izvan svih stranačkih i političkih dešavanja, ali Laketa nije krio političke veze sa SNSD-om. Uvezao se i sa bezbjednosno interesantnim osobama. Viđen je i u ovdašnjem „poslovnom svijetu“, pa je uvećao i imovinu.

Sve to dokumentovao je i Direkt u seriji tekstova u kojima je pobrojao sve nekretnine i automobile porodice Laketa.

Savjetova je i ministra Stašu Košarca, a bio je i pomoćnik direktora Granične policije BiH. Tada se među policajcima govorilo o Laketinim malverzacijama, istraživale su i institucije.

„Policijska akcija ‘Grand’ u septembru 2011. godine, sprovedena po nalogu Tužilaštva i Suda BiH, a u saradnji s Obavještajno- sigurnosnom agencijom BiH, SIPA i MUP-om Zapadno-hercegovačkog kantona, ponovo je  aktuelizovala priču o povezanosti vrha Granične policije BiH sa kriminalnim i koruptivnim radnjama. U toj akciji, među 21 uhapšenim, bili su i policajci GP BiH Jedinica Trebinje. Naš izvor kaže da se tadašnji vrh GP BiH, u kome je i bio i Žarko Laketa, dovodio u vezu sa švercom koji je u tim godinama cvjetao između BiH i Crne Gore. Nakon što su uhapšeni graničari tri godine poslije sprovedene akcije oslobođeni optužbi, neki od pripadnika GP BiH tvrdili su da je u oslobađanju učestvovao i Laketa, kako na vidjelo ne bi izašla njegova umiješanost. Laketinu umješanosti u kriminal i korupciju djela, dok je obavljao funkciju u GP BiH, istraživala je i SIPA i Tužilaštvo BiH. Dokaze Tužilaštvo, naravno, nije našlo“, pisao je Direkt.

Laketa je, tvrde dobro obaviješteni izvori, bio glavni i za zapošljavanje srpskih kadrova u GP BiH.

„I nakon što je otišao sa mjesta pomoćnika Žarko Laketa je, tvrdi naš izvor, ostao “siva eminencija” GP BiH. Preko svojih  kolega iz ove policijske agencije, sa kojima je bio u bliskim poslovnim vezama i dalje je  imao određeni uticaj kada je zapošljavanje u pitanju. Mada, zbog izmijenjenih političkih prilika i oslabljenog uticaja SNSD njegov udio u tome je tada bio neznatan. Međutim, nakon što je SNSD opet zagospodario ovom policijskom agencijom i ponovo postavio svoj  kadar u fotelju pomoćnika, Laketa je počeo da vraća moć u GP BiH, utičući na odabir kadeta i kadrova  za ovu agenciju. Tako je u GP BiH doveo i člana svoje porodice kome priprema unapređenje“, pisali su novinari koje je Laketa tužio, a Ustavni sud BiH stavio tačku na njegovo pravno maltretiranje.

Tako je potvrđeno da Lakete imaju milionsku imovinu – stanove i poslovne prostore, luksuzne automobile, kamione, radne mašine, restoran… Presuda je donijela i bitan zaključak – da brisanje iz kaznene evidencije nikoga ne čini neosuđivanim.

Osuđen, ponovo je sjeo u fotelju.

Piše: Žana Karić Gauk/ Žurnal

Direkt portal

CATEGORIES
Share This