Evropa spremna, ali BiH mnogo toga treba uraditi

Evropa spremna, ali BiH mnogo toga treba uraditi

– Ako gledamo sadašnju situaciju, još mnogo toga se treba uraditi. Vlast i politički lideri moraju napraviti napredak u ispunjavanju 14 prioriteta. Mi smo spremni da pomognemo“, kazao je holandski premijer.

Predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto kazala je da je informisala Ursulu von der Lajen, Marka Rutea i Andreja Plenkovića da je Bih u prošloj godini imala sto posto usklađenu spoljnu politiku BiH sa onom koju vodi EU.

„Opredjeljeni smo nastavku procesa reformi na putu ka EU“, kazala je Krišto i dodala da je Savjet ministara uputio u parlamentarnu proceduru 13 prijedloga zakona, a šest ih je usvojeno u Parlamentarnoj skupštini BiH.

„Radimo i na novim prijedlozima… Kada se radi o „Planu rasta“ EU za zapadni Balkan, imali smo obavezu da usvojimo Program reformi i imenujemo tim za impelementaciju reformi. Iduće sedmice će biti održan i sastanak tog tima“, kazala i ona i dodala da očekuje da se usvoji i plan ekonomskih reformi 2024.-2026.  godinu.

„Radimo na izmjenama izbornog zakonodavstva, koje se izrađuju na nivou ekspertskih timova i političkih predstavnika.
Očekujem da EU nastavi da podržava ove procese“, kazala je i ona i navela da trebaju činiti sve da izbjegnu intervencije međunarodne zajednice, jer to, kako je kazaala, može narušiti odnose unutar koalicije i funkcionalnost institucija.

„Treba još volje za usaglašavanje Zakona o sudovima, a još jedan zakon na kom radimo je Zakon o sukobu interesa. Nadamo se da ćemo u martu imati odluku o početku pregovora za pristupanje EU“, kazala je Krišto.

Predsjednica Evropske komisije Urula von der Lajen je kazala da usklađenost bh. spoljne politike sa evropskom, između ostalog, pokazuje posvećenost EU putu.

„Tu su i zakoni kojima nam to pokazujete, kao što je onaj o VSTS-u. Budućnost BiH je u EU, kao jedinstvena suverena zemlja.
Danas smo razgovarali i o predstojećim koracima u reformskom procesu. Očekujemo napredak u zaštiti demokratskih vrijednosti i ljudskih prava, očekujemo zakone o sukobu interesa, sudovima i pranju novca… Očekujemo i ekonomske reforme i to da BiH postane dio zajedničkog regionalnog tržiste, što je način za rast BDP-a za 10 posto, a tako bi mladi imali perspektivu ovdje. Samo je vaša odluka da li ćete se priključiti tom jedinstvenom tržistu, nijedna zemlja zapadnog Balkana to ne može blokirati“, kazala je ona.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je kazao da ova posjeta BiH služi kao podsticaj za donošenje neophodnih zakona i reformske napore, kako bi se stvorili uslovi i postigao konsenzus među članicama EU da otvore pregovore o pristupanju BiH EU.

Holandski premijer Mark Ruto je kazao da snažno podržavaju vladavinu prava i zaštitu ljudskih pravau BiH.

„Budućnost BiH, kao suverene i jedinstvene zemlje je u EU.  To je interes BiH, ali i EU. Kandidati za članstvo treba da budu stabilni i jaki. Ako gledamo sadašnju situaciju, još mnogo toga se treba uraditi. Vlast i politički lideri moraju napraviti napredak u ispunjavanju 14 prioriteta. Mi smo spremni da pomognemo“, kazao je holandski premijer.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This