ERS daje 3,4 miliona KM za odbranu od hakera

ERS daje 3,4 miliona KM za odbranu od hakera

„Elektroprivreda Republike Srpske“ (ERS) potrošiće 3,4 miliona maraka za implementaciju rješenja za sajber bezbjednost, saznaje CAPITAL.

U tenderskoj dokumentaciji je navedeno da ponuđač koji se prijavi na ovaj tender mora imati uspješno iskustvo u realizaciji najmanje jednog ili više ugovora u minimalnoj vrijednosti 1,5 miliona maraka.

„Elektroprivreda“ zahtijeva i da firma koja se prijavi na ovaj tender ima međunarodno priznate sertifikate ISO 9001 i 27001.

ERS navodi da će realizacija ovog projekta obezbijediti niz novih mehanizama i tehnika zaštite podataka koji se obrađuju, skladište ili prenose u računarskom i informacionom sistemu preduzeća.

„Očekivanje kompanije ERS je da će se implementacijom ovakvog rješenja značajno smanjiti srednje vrijeme za otkrivanje prijetnji i odgovor na njih“, stoji u tenderskoj dokumentaciji.

Važno je napomenuti da su revizori u posljednjem izvještaju upozorili da ERS ne vodi evidenciju o tome ko i kada od njenih partnerskih kompanija ulazi u njen informacioni sistem i šta tom prilikom radi, te ga tako izlaže velikom riziku.

Revizori su tada naglasili  i to da ne postoje detaljniji podaci o akcijama sprovedenim u sistemu nakon uspostavljanja pristupa na računarsku mrežu od strane dobavljača.

„U slučaju kompromitacije dobavljača, postoji problem sa povjerenjem u provedne sigurnosne mjere“, stoji u izvještaju.

Važno je podsjetiti da „Elektroprivreda RS“ ni do sada nije štedjela kada je u pitanju oblast informaciono komunikacionih tehnologija i u te svrhe je podijelila milione maraka, a o čemu je CAPITAL pisao u seriji tekstova.

Posljednji u nizu takvih u ugovora je onaj vrijedan 1,1 milion KM koji su dali kompaniji „Dwelt“ polovinom septembra i to za nadogradnju softverske platforme.

„Elektroprivreda“ je kompaniji „Dwelt“ prije tri godine dala 14,5 miliona KM za implementaciju softverske platforme, dok je prije nekoliko dana „Prointeru“ za nabavku usluga unapređenja i tehničke podrške IT infrastrukture iskeširala 700.000 KM sa PDV-om.

(Capital) Foo: Pixabay

CATEGORIES
Share This