Elek: U Kosovskoj Mitrovici preminulo 12 beba zbog nedostatka kiseonika

Elek: U Kosovskoj Mitrovici preminulo 12 beba zbog nedostatka kiseonika

– Situacija nikad nije bila gora. Na pragu smo humanitarne katastrofe jer je poslednja nabavka ljekova, sanitetskog materijala i fizioloških rastvora bila davne 2021. godine zbog zabrane prištinskih vlasti, istakao je Elek za Srnu.

On je naglasio da je dolaskom na vlast Kurtija zabranio dopremanje lijekova, sanitetskog materijala i fizioloških rastvora iz centralne Srbije zdravstvenim ustanovama na cijelom području Kosova i Metohije.

Posebno zabrinjava, kaže Elek, što je 30. septembra istekla dozvola za dopremanje kiseonika koji vlasti  Kosova tretiraju kao „uvoz iz centralne Srbije“.

– Plašim se da nam slijedi humanitarna katastrofa, rekao je on, navodeći pogubne podatke da je 12 beba izgubilo živote zbog nedostatka kiseonika.

Elek ističe da, uz postojeće zabrane, ograničeno kretanje medicinskih radnika i sanitetskih službi predstavlja dodatni problem u pružanju zdravstvene zaštite građanima, ne samo sjevernog dijela Kosova i Metohije već i na cijeloj teritoriji.

– Od incidenata u Banjskoj do danas saniteti su morali da pacijente transportuju preko prelaza Merdare pošto su prištinske vlasti zatvorile prelaze Brnjak, koji je jutros otvoren i Jarinje preko kojeg još nema prolaza, naveo je Elek.

U posljednjih šest mjeseci sanitetska vozila bolnice iz sjevernog dijela Kosovske Mitrovice bila su zaustavljena i podvrgnuta rigoroznim kontrolama policije takozvanog Kosova 210 puta.

– Svako vozilo koje izađe iz bolnice biva pretreseno, a nikada ništa kompromitujuće nije nađeno, rekao je Elek.

On je apelovao na međunarodnu zajednicu da urazumi prištinske vlasti jer je pravo na liječenje i život ugroženo Srbima i drugim građanima koji se liječe u srpskim zdravstvenim ustanovama na Kosovu i Metohiji.

– Apelujem i na Međunarodni crveni krst i Kfor da se uključe u rješavanje ovog gorućeg problema, da prestanu sa deklarativnim podrškama i omoguće nam da pacijente liječimo u skladu sa Hipokratovom zakletvom, naglasio je Elek, te upozorio da je situacija u zdravstvenim ustanovama južno od Ibra daleko teža i složenija.

foto:Radio Mitrovica Sever

CATEGORIES
Share This