Dva stana, kuća, vikendica: Šta sve posjeduje predsjednik SDS i kako je slučajno završio u Tesliću

Dva stana, kuća, vikendica: Šta sve posjeduje predsjednik SDS i kako je slučajno završio u Tesliću

Dugogodišnji načelnik Teslića i odskoro lider SDS Milan Miličević sa porodicom ima: dva stana, kuću, vikendicu, 20 duluma zemljišta, poslovne prostore u Tesliću i Banjaluci, te ušteđevinu od skoro 117.000 KM.

Imovinski profil predsjednika SDS sa najznačajnijim biografskim podacima je objavljen u CIN-ovoj bazi „Imovina političara“.

Milan Miličević i supruga Željka imaju vikendicu sa skoro 20 duluma zemljišta, kuću i poslovne prostore ukupne površine 130 kvadrata u Tesliću. U ovom gradu imaju i stan od 52, a u Banjaluci još jedan od 49 kvadrata. U imovinskom kartonu iz 2020. godine prijavio je ušteđevinu supruge od 116.400 KM.

Supriga je vlasnica i direktorica zdravstvene ustanove Specijalistički centar „Neo Medica“ u Tesliću koja je prošle godine imala prihode 238.101 KM.

Od automobila, Milan vozi „oktaviju“ iz 2019. godine, supruga „dastera“ proizvedenog 2014, a sin „oktaviju“ iz 2006.

Miličević je novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) rekao da su on i supruga većinu nekretnina kupili ili dobili od roditelja prije nego što se on aktivno počeo baviti politikom. O trenutnoj ušteđevini nije htio govoriti, navodeći da imaju „za ne daj, Bože“.

-Neću reći ništa. Imam onoliko koliko sam ja mislio da trebam da imam, a nemam mnogo zato što sam mnogo toga ulagao u kupovinu svega ovoga i gradnju – rekao je Mililević.

Teslić među najzaduženijim
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

On je u politiku ušao 2008. nakon što je skoro dvije decenije radio kao ljekar. Tada je na lokalnim izborima bio nosilac liste SDS za Skupštinu Opštine Teslić i osvojio četverogodišnji odbornički mandat. Sljedeće lokalne izbore se kandiduje za načelnika i prvi put biva biran za prvog čovjeka Teslića. Uspjeh ponavlja i na izborima 2016. i 2020. godine.

Međutim, tokom drugog načelničkog mandata 2019. godine Savez nezavisnih socijaldemokrata je pokrenuo opoziv Miličevića.

-Pa, bio je izglasan pošto sam izgubio skupštinsku većinu, kao u Bijeljini. (…) Radio sam bez većine skoro tri godine i onda su izglasali referendum o opozivu koji sam ja dobio sa 4.000 glasova razlike i nastavio mandat do kraja – rekao je Miličević.

Iste godine protiv Miličevića je Okružno javno tužilaštvo Doboj podiglo optužnicu za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja. Tužilaštvo ga je teretilo da je u februaru 2015. kao načelnik Teslića tokom javne nabavke za proširenje vodovodne mreže omogućio imovinsku korist firmi „Prijedorputevi a.d.“ time što je propustio aktivirati bankarsku garanciju od 60.000 KM nakon što se ova firma povukla iz posla za koji je izabrana. Međutim, Osnovni sud u Tesliću je Miličevića prvostepenom presudom iz 2022. godine oslobodio odgovornosti.

-Nije bilo nikakvih dokaza da postoje elementi zloupotreba službenog položaja. Mislim da se nakon toga tužilac žalio i da to treba ići na neki drugi stepen, ali nemamo o tome informaciju – rekao je Miličević, dodavši da je ovu i više drugih krivičnih prijava protiv njega podnosio Opštinski odbor SNSD.

Miličević je rođen u Zenici i kaže da je imao namjeru ostati i raditi u rodnom gradu nakon što je diplomirao 1988. godine na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Međutim, skoro godinu dana nije mogao naći posao zbog hiperprodukcije kadrova, a u Teslić je došao slučajno. Konkurisao je za posao svuda i jedini poziv dobio iz ove opštine čiji će načelnik postati 23. godine poslije.

-Onako naslijepo i došao u Teslić krajem 1989. na razgovor i odmah i dobio posao u jednoj područnoj seoskoj ambulanti koja se zove Zdravstvena stanica „Blatnica“ – prisjetio se Miličević.

Nakon godinu dana zapošljava se u Domu zdravlja „Sveti Sava“ u Tesliću kao doktor medicine. Na ovoj poziciji ga zatiče rat pa je mobilisan u Vojsku Republike Srpske. Od 1992. i naredne četiri godine bio je ljekar na terenu u zoni odgovornosti iznad Teslića.

Dom zdravlja u Tesliću
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Po završetku rata odlazi na specijalizaciju iz neurologije koju završava 2000. na Medicinskom fakultetu u Banjaluci. Tokom specijalizacije je radio vikendima kao DJ na Radiju „Džungla“.

-To mi je hobi bio. Ja sam to volio raditi, ali, naravno, bio i plaćen za taj posao – priznaje Miličević.

Nakon specijalizacije se vraća u Dom zdravlja „Sveti Sava“ u Teslić gdje je radio kao specijalista neurolog do 2004. kada prelazi u Centar za mentalno zdravlje gdje postaje rukovodilac. Od 2005. do 2012. godine je radio kao ljekar porodične medicine, a zatim i pomoćnik direktora Doma zdravlja.

Miličević je član je SDS od 1992. godine.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This