Dužnička kriza: Fond zdravstva traži kredit od 100 miliona KM

Dužnička kriza: Fond zdravstva traži kredit od 100 miliona KM

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, krovna institucija svih zdravstvenih ustanova, zapada u dužničku krizu.

Iako su prošlu godinu završili sa dugom prema bankama od 178 miliona maraka, to nije bio razlog da opet ne traže kredit, i to od čak 100 miliona maraka. Kako navode u Fondu, izdvajanja za osiguranike su se povećala za 250 miliona, a prilivi nisu prema planu, pa je novi kredit bio neizbježan.

„Fond se početkom ove godine suočio sa manjim prilivom sredstava u odnosu na planirane, što može da utiče na finansijsku stabilnost zdravstvenog sistema, a očekivani efekti od povećanja plata i najniže plate u Republici Srpskoj još nisu u značajnijoj mjeri vidljivi na prihodovnoj strani, a sa druge strane, značajno su povećana prava osiguranika u proteklim godinama.“, poručuju iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Iz Fonda navode da su u prethodne dvije godine otplatili više od 80 miliona maraka, dok je u ovoj planirana otplata od oko 51 milion. Ipak, to ne čini situaciju nimalo jednostavnijom, poručuju upućeni.

„Otprilike kao kod ovisnika, koji krenu sa malim dozama, pa krenu na veće, tako je i Fond zdravstvenog osiguranja, od malih zaduženja od 10, 20 miliona maraka, prešao na 100 miliona. Oni se pozivaju na prava osiguranika koja su povećana, ona jesu povećana na papiru, ali pitajte građane kako osjete ta prava koja postoje samo na papiru.“, kaže Slobodan Stanić, bivši ministar zdravlja RS.

Vlada Republike Srpske aminovala je ovaj potez Fonda zdravstvenog osiguranja. Ali, nije htjela da bude garant vraćanja tog kredita.

„Potrebna je hitna reorganizacija Ministarstva zdravlja, reforma Fonda zdravstvenog osiguranja i postavljanja na zdrave osnove, ovako živjećemo od kredita do kredita. Da je tačno ovo što ja tvrdim, najbolje pokazuje da je Vlada dala saglasnost Fondu, ali mu nije dala garanciju.“, smatra Stanić.

U Fondu tvrde da novi planirani kredit neće ugroziti njihovo poslovanje i dodaju da će uskoro biti sproveden postupak javne nabavke za izbor najpovoljnije banke.

„Sa planiranim kreditnim zaduženjem, ukupan iznos otplate kredita na godišnjem nivou će iznositi 6,43% redovno ostvarenih prihoda. Dakle, mnogo manje nego što je dozvoljeni limit koji iznosi 18 odsto od redovnih prihoda FZO RS!“, kažu u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

Jedan od najvećih problema, na kome u Fondu institiraju godinama unazad, i dalje su dugovi za doprinose koji iznose 177 miliona maraka. Ipak, to su, kao što je već poznato i pticama na grani, uglavnom nenaplativa sredstva od propalih firmi i firmi u stečaju.

Novac za poreze i doprinose duguju i firme bliske vlasti u Republici Srpskoj kojima, očigledno, inspekcija ne smije pokucati na vrata.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This