Drina nije granica, Drina je samo poveznica

Drina nije granica, Drina je samo poveznica

„Potrebno je da vlast u Srpskoj duboko promišlja o određenim postupcima i odlukama koje treba da donese, kao što je potrebno i saglasje Banjaluke sa Beogradom i Srbijom. Jaka, stabilna i razvijena Srbija u interesu je čitavog srpskog naroda“, rekao je istoričar i direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić u emisiji MAT BN televizije.

„Izuzetno je važno da postoji potpuna saglasnost između Banjaluke i Beogradu oko važnih političkih, identitetskih, privrednih, geostrateških i bezbjednosnih pitanja i tema“, smatra Ristić.

„Povremeno se stiče utisak da Banjaluka nema dovoljno snažan motiv za saglasje sa Beogradom. Moj utisak je da u pojedinim sitaucijama Beograd pokazuje potrebnu mudrost, strpljenje, državništvo i da mnogo odgovornije pristupa zaštiti srpskih nacionalnih interesa na čitavom srpskom etničkom prostoru, pa i Republici Srpskoj kao dijelu tog integralnog etničkog prostora“, mišljenja je Ristić.

Na pitanje šta je Srbija Srpskoj, a šta Srpska Srbiji, Ristić odgovara:

„U političkom smislu to su dva pluća krila istog organizma. U identitetskom smislu, to je isto tkivo. Drina nije granica, Drina je samo poveznica. Možemo da je posmatramo kao kičmu u jednom organizmu. Ne govorim u promjenama granica, nego o pitanju identiteta“, jasan je Ristić.

On ističe da nijedan narod ne živi cio u granicama jedne države.

„Srbija ima pravo i obavezu da se stara o svojim sunarodnicima na srpskim etničkim prostorima i to pravo niko ne može da joj oduzme. To pravo koristi kroz međudržavne odnose, ali i kroz kulturu, prosvjetu, umjetnost, privredu, finansije…Cilj je očuvati identitet, osnažiti identitet srpskog naroda“, objašnjava Ristić.

Srbija mora da nastavi da jača politički i ekonomski, a oni koji su nosioci javnih funkcija moraju da rade u interesu države, građana i svakog čovjeka pojedinačno, istakao je Ristić, navodeći to kao ideju vodilju koja ga je stavila na treće mjesto liste „Aleksandar Vučić- Srbija ne sme da stane“ na prijevremenim parlamentarnim izborima u Srbiji.

„To je još jedan pomak, znak promjena i temeljnog promišljanja Beograda i predsjednika Vučića u kom prvacu Srbija treba da ide. To podrazumjeva ravnomjeran razvoj zemlje, a fokus je na svakom građaninu jer je moć u svakom čovjeku. Svako od nas treba da učestvuje u kreiranju te politike koja će biti politika napretka i progresa čitave Srbije, a samim tim i čitavog srpskog naroda“, navodi Ristić.

„Srbija nije džin na Balkanu ali je ključni faktor stabilnosti na tom prostoru koji svakome pruža ruku. Snažna Srbija znači snažan Balkan“, zaključio je Ristić.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This