Dr Lazić na vječnoj straži svojim Ilidžancima i svim sarajevskim Srbima (FOTO)

Dr Lazić na vječnoj straži svojim Ilidžancima i svim sarajevskim Srbima (FOTO)

Na Šetalištu dr Miodrag Lazić u Istočnoj Ilidži danas je organizovana centralna manifestacija povodom Dana Republike Srpske – otkrivanje spomenika dr Miodragu Laziću.

Načelnik ove opštine Marinko Božović naveo je da su se građani u Istočnoj Ilidži, na Šetalištu dr Miodrag Lazić, okupili zbog dva važna događaja: rođendana Republike Srpske i otvorenja spomenika heroju, vječnom prijatelju, dobronamjerniku srpskog naroda, Republike Srpske, a posebno Srpske Ilidže, doktoru Miodragu Laziću.

– I nije slučajno izabran baš ovaj veliki dan za ovaj svečani čin. Jer takva ljudska veličina, takav humanista kakav je bio naš doktor Laza, zaslužuje ovu izuzetnost – rekao je on.

Kako je naveo, doktor Lazić nas je, na rođendan Republike Srpske, još jednom podsjetio da ljubav i žrtvovanje prema svome rodu nemaju cijenu!

– Podsjetio nas je da se patriotizam ne mjeri kolometrima od Niša do Istočnog Sarajeva. Podsjetio nas je da čuvamo jedni druge baš kao što je on u najtežim danima čuvao nas – istakao je Božović i dodao da je siguran da buduća pokolenja u Istočnom Sarajevu i Republici Srpskoj, zahvaljujući ovoj statui, ali i njegovanju kulture sjećanja, nikada neće zaboraviti ovog velikog čovjeka.

On je dodao da se o velikom humanisti, doktoru Laziću snima film, te da opština Istočna Ilidža snosi dio troškova.

Kako je istakao Božović, doktor Lazić će na šetalištu koje nosi njegovo ime, biti na vječnoj straži svojim Ilidžancima i svim sarajevskim Srbima.

On je svim građanima čestitao Dan Republike Srpske, poručivši da želi da ona bude vječna te bolje mjesto za život.

Božović je podsjetio da je u prethodnoj godini osveštana spomen-crkva koja se nalazi pored Hrama Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama, a u kojoj su upisana imena 2793 borca iz Sarajevsko-romanijske regije koja su poginula u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Foto: Centar za kulturu i informisanje/Predrag Krstović

Ana Lazić, koja je prisustvovala svečanosti, navela je da je njen suprug imao želju da penzionerske dane provede u Republici Srpskoj.

– Na neki način, on je tu. NJegovi borci će ga gledati sa prozora, biće sa njima, želja mu se ispunila – navela je ona.

Član Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Goran Šehovac naglasio je da se Republika Srpska čuva kulturom sjećanja i njegovanjem tradicije.

– Ako ne bude kulture sjećanja i tradicije, neće biti ni Republike Srpske. Mi smo danas tu da obilježavamo i da se ona ne zaboravi. Kada nas ne bude, biće naša djeca, kada ne bude naše djece, biće njihova djeca – rekao je Šehovac i poručio da će Republika Srpska biti vječna.

Doktor Lazić je ostavio neizbrisiv trag u cijeloj Republici Srpskoj. Četiri teške, ratne godine proveo je radeći kao hirurg u ratnoj bolnici „Žica“ i od tada doktora Lazu i Ilidžance veže neraskidiva veza.

Doktor Laza nas je zauvijek napustio 2020. godine, a Ilidžanci su još jednom pokazali da pamte svoje junake!

Katera

CATEGORIES
Share This