Dok Tužilaštvo istražuje javne nabavke banje Mlječanice: Darko Banjac nesmetano nastavlja sa sumnjivim trošenjem miliona maraka!

Dok Tužilaštvo istražuje javne nabavke banje Mlječanice: Darko Banjac nesmetano nastavlja sa sumnjivim trošenjem miliona maraka!

Kako su ranije prenijeli mediji, Okružno javno tužilaštvo Prijedor je, nakon pisanja Žurnala, formiralo predmet koji se tiče određenih javnih nabavki Specijalne bolnice za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Mlječanica. Iz Tužilaštva za Žurnal odgovaraju kako je predmet još uvijek u radu. U međuvremenu, v.d. direktora Darko Banjac nastavlja trošiti novac poreskih obveznika na netransparentne i sumnjive tendere.

Nezavisne novine krajem oktobra 2023. godine objavljuju da im je potvrđeno da je Okružno javno tužilaštvo Prijedor formiralo predmet koji se tiče određenih javnih nabavki Specijalne bolnice za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Mlječanica.

„Oni (Okružno javno tužilaštvo Prijedor, op.a) su kazali kako je predmet formiran povodom medijskog članka koji je objavljen na portalu „Žurnal info/novosti“, a koji je kao temu imao javne nabavke u Banji „Mlječanica“, kojom, podsjećamo, kao vršilac dužnosti rukovodi Darko Banjac, predsjednik Narodne partije Srpske i poslanik u Narodnoj skupštini RS“, navedeno je u tekstu.

Posljednji Žurnalov tekst koji se odnosi na javne nabavke Banje Mlječanica objavljen je 12. oktobra. Tu smo istakli kako je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik najavio otvaranje novih sadržaja u Bolnici Mlječanica, a koju vodi jedan od njegovih najvjernijih koalicionih partnera Darko Banjac. Osim toga, analizirali smo javne nabavke Banje Mlječanica – milioni maraka potrošeni su mahom na sumnjive i netransparentne tendere, a novac je najčešće završavao u rukama oca njegovog stranačkog kolege.

Žurnal se obratio Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor, iz kojeg nam je kratko odgovoreno da je, još uvijek, „predmet u radu“.

Na informaciju da je Okružno javno tužilaštvo Prijedor formiralo navedeni predmet, reagirao je i sam Darko Banjac, navodeći da se sve nabavke u Mlječanici provode sukladno zakonu:

„Ja sam više puta u Narodnoj skupštini rekao, da, ko god hoće da dođe, može to da pogleda, pa tako i novinari, urednici, koji to objavljuju. Oni imaju na to pravo, imat ću i ja pravo na neke izjave kada sve ovo prođe. Što se tiče Tužilaštva, mi stojimo na raspolaganju. Sve informacije koje zatraže, dobit će.“

U međuvremenu, Banjac nastavlja trošiti novac poreskih obveznika, a to mu svesrdno omogućavaju iz Vlade Republike Srpske. Krajem prošle godine entitetski premijer Radovan Višković potpisao je izmijenjenu listu prioritetnih projekata iz programa javnih investicija, kojom je iznos namijenjen za adaptaciju i izgradnju novih smještajnih i terapijskih kapaciteta Mlječanice povećan sa šest na sedam miliona maraka, čime je nastavljeno finansiranje ove ustanove.

Podsjetimo, pisali smo da je prema zvaničnim podacima s Portala javnih nabavki, Darko Banjac kao v.d. direktora Mlječanice od maja 2020. godine već potrošio više od 30 miliona maraka bez PDV-a, a da mu je novac najvećim dijelom osigurala upravo Vlada Republike Srpske.

A ovaj novac na kraju većinom završi u kasi firme Šumil, čiji je vlasnik Milan Šuvak, otac Miloša Šuvka koji je u Narodnoj partiji Srpske (NPS) koju je osnovao i čiji je predsjednik upravo Darko Banjac.

Recimo još jednom da je, prema dostupnim podacima, Bolnica Mlječanica s firmom Šumil zaključila više od 40 ugovora u ukupnoj vrijednosti od oko 20 miliona maraka bez PDV-a. Ako gledamo vrijednost svih ugovora koji su zaključeni u vrijeme Darka Banjca, oko 65% tenderskog novca pripalo je firmi Šumil!

Na tenderima koje je dobijao Šumil, skoro uvijek je njihova ponuda bila jedina prihvatljiva. Osim toga, te ugovore su nerijetko pratili naknadni ugovori za dodatne i nepredviđene radove čija je vrijednost u više navrata bila na samoj zakonskoj granici.

Posljednji takav ugovor, vrijedan 478.204,02 KM bez PDV-a, za nepredviđene i dodatne radove na izgradnji bungalova, zaključen je 29. decembra 2023. godine. Prethodno je 7. marta 2022. godine potpisan osnovni ugovor vrijedan 2.494.252,84 KM bez poreza, što znači da je vrijednost ugovora za dodatne radove opet blizu maksimalne zakonske granice od 20%.

Tako dolazimo do cifre od skoro tri miliona maraka bez PDV-a koje će Mlječanica potrošiti na izgradnju bungalova, a prema prvobitnoj procjeni sve je trebalo koštati tek 1,8 miliona maraka bez poreza!

Inače, najvrjedniji zaključeni ugovor između Mlječanice i Šumila je onaj za izgradnju objekta hidro bloka vrijedan 4,63 miliona, potom za izgradnju sportskih terena vrijedan 4,46 miliona, a osim ugovora za izgradnju bungalova, izdvojimo još i ugovor za izgradnju objekta poluintenzivne njege vrijedan 1,41 milion maraka bez PDV-a.

Spomenimo još jednom i to da je firma Šumil, iako se primarno bavi građevinskim radovima, za Mlječanicu nabavljala i – konzumna jaja.

Da sve bude sumnjivije, a kako je objavio portal Capital, Transparency International je u maju prošle godine objavio izvještaj o donacijama partijama, a kao jedan od primjera istaknut je vlasnik firme Šumil koji je Banjčevoj Narodnoj partiji Srpske donirao 19.990 KM.

Na kraju recimo i to da je Žurnal u prethodnom periodu više puta pisao o poslovanju Bolnice Mlječanica pod vodstvom Darka Banjca. Poslovanje s firmom Šumil nije jedina sporna stvar:

(zurnal.info)

CATEGORIES
Share This