Dok Dodik štiti hrvatske interese, HEP prijeti EP RS milionskim tužbama

Dok Dodik štiti hrvatske interese, HEP prijeti EP RS milionskim tužbama

Dok predsjednik RS Milorad Dodik na svaki način štiti hrvatske interesa od Pelješca do borbe za konstitutivnost Hrvata u BiH, hvaleći se da sa Hrvatima nema nijedno otvoreno pitanje, Hrvatska elektroprivreda (HEP) je udarila po milionskim arbitražama i tužbama po Elektroprivredi RS.

Tako na osnovu prijeratnih ulaganja u TE “Gacko”, u vrijeme SFRJ, “Hrvatska elektroprivreda” smatra da ima određena prava, uključujući potraživanja na ime obeštećenja zbog neisporučene električne energije pa je zbog toga odlučila da pokrene postupak nadoknade nastale štete. Nezvanično radi se iznosu oko 100 miliona evra. 

Pri tome se hrvatska strana oglušila na poziv predstavnika vlasti Republike Srpske da ovaj spor bude riješen mimo sudova i arbitraža – u međusobnom dogovoru. Nisu htjeli da komentarišu prijedlog i poziv premijera Radovana Viškovića da sve bude riješeno u paketu zajedno sa HE “Dubrovnik”, koji danas pripada sistemu HEP-a, a koji od 1994. godine jednostrano krši ugovor o isporuci ugovorenih količina električne energije sistema “Hidroelektrana na Trebišnjici”.

Na pitanje da li je moguće da se ova dva dugovanja prebiju te kako gledaju na ovaj prijedlog, u HEP-u su ostali nijemi, tek dali šturi odgovor – da s obzirom na to da je postupak u vezi sa njihovim ulaganjima u “Gacko” u toku, ne mogu iznositi više detalja, “kako o predmetu postupka, tako ni o pitanjima koja se dovode u kontekst spora sa ovim preduzećem”, navode iz Glasa Srpske.

Naime, električnu energiju iz te elektrane HEP preuzima u periodu od 1984. do 1992. godine, kada je BiH, odnosno Republika Srpska, kako su naveli – “nacionalizovala njihova ulaganja”. Kažu da su još 2017. na adresu Savjet ministara BiH uputio je zahtjev za mirno rješenje ovog spora, što je, kako su rekli, preduslov za pokretanje međunarodne arbitraže koja bi se vodila po pravilima Evropske energetske povelje.

– Pravobranilaštvo BiH je tri puta od nas tražilo produžavanje roka za izjašnjavanje. Ni do dan-danas nismo dobili njihov odgovor na zahtjev za mirno rješenje ovog spora u vezi sa TE “Gacko”, odnosno konkretan prijedlog eventualne nagodbe – poručili su iz ovog preduzeća.

Sudeći prema odgovoru, HEP očigledno ne želi da se u paketu riješi dva spora, u vezi sa TE “Gacko” i HE “Dubrovnik”, iako se radi o dva gotovo identična slučaja. HE “Dubrovnik” nekada je bio dio hidrosistema Trebišnjica. Nakon što je izgrađen 1965. dogovor je bio da 78 odsto proizvedene el. energije pripadne BiH, danas Republici, a 22 odsto Hrvatskoj. Međutim, problemi su, baš kao iu slučaju TE “Gacko”, počeli tokom rata. Hrvatska strana je jednostavno i samovoljno redukovala svoju isporuku. Kada bi sve bilo sabrano, od 1. novembra 1994. pa do danas, prema ocjenama pojedinih stručnjaka, radi se o čak sedam, osam teravat-časova električne energije. Zbog toga je premijer Radovan Višković nedavno pozvao hrvatsku stranu na dogovor, a ako to ipak ne želi, onda će dobiti tužbu za HE “Dubrovnik”, koja je navodno znatno veća od njihove za TE “Gacko”. Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović je u nekoliko navrata istakao da je svjestan problema s kojim se suočava TE “Gacko”, ali i da zna čime se naša strana nalazi u slučaju “Dubrovnik”. Još samo da i javnost to sazna.

Spojeni sudovi

Republika Srpska i Hrvatska su još prije petnaestak godina pokušavali da nađu rješenje u vezi sa HE “Dubrovnik” i TE “Gacko”, a koje bi zadovoljilo obje strane. Ono je tih godina ipak ostavljeno na strani, da bi se lakše ušlo u zajednički projekat izgradnje novog objekta – HE “Dubrovnik 2”. Međutim, do toga nikada nije došlo. Iz HEP-a, odgovarajući na pitanje iz Glasa Srpske, nisu htjeli pojasniti šta je tada presudilo da ovaj projekat nikada ne zaživi. Interesantno je da je HEP ponovo otvorio priču u vezi sa TE “Gacko”, a posebno kada se na taj potez odlučila “Slovenačka elektroprivreda”, koja je pokrenula međunarodnu arbitražu u slučaju TE “Ugljevik”.

Pri tome iz Glasa srpske nisu komentarisali zbog čega nema arbitraže sa naše strane kada je u pitanju naplata potraživanja po osnovu HE“Dubrovnik“. A bilo bi zanimljivo. Kao i kolika su ta potraživanja.

Takođe, ostaje nejasno i da li se nešto dodatno dogovaralo mimo očiju javnosti i transparentnih procedura, kao i da li će ove arbitraže da naruše dobre odnose Milorada Dodika i hrvatskih vlasti. Po svemu sudeći neće, a i pitanje je kakva je stvarna pozadina tih odnosa. Da je u interesu srpske strane jasno je da nije. Spojeni sudovi su očigledno na drugim krajevima.

ISTOK

CATEGORIES
Share This