Dodiku teško pale O’Brajenove kritike, ali ne odustaje od predstave za građane

Dodiku teško pale O’Brajenove kritike, ali ne odustaje od predstave za građane

I dalje se u javnosti tumači svaka od poruka koju je pomoćnik državnog sekretara Džejms O’Brajen uputio tokom nedavnog boravka u Bosni i Hercegovini. Predsjednik Srpske Milorad Dodik teško je podnio kritike, ali ne odustaje od predstave koju sam režira za građane, rečeno je u emisiji “Globalno” BN TV.

“Prvo te uče, pa kažnjavaju – po receptu, disciplinom do cilja”. Tim riječima je Darko Babalj, poslanik SDS-a u PD PS BiH, opisao odnos Dodik – Amerika.

“Slijedi opet sjednica Doma naroda gdje ćemo vidjeti opet neki prenos nadležnosti, zašto to Dodik radi, diže tenzije i opterećuje sve nas to samo on zna “, rekao je Babalj.

“Dodik je iznenađen reakcijom američkog zvaničnika, jer nije očekivao tako oštru kritiku nekoga ko je, kako je Dodik rekao za Obrajena, bio samo piskaralo u ćošku dok je on dogovarao svoj spektakularni dolazak na vlast”, kaže Babalj.

“Onda kada je su O’Brajen, Olbrajtova, Eskobar bili servilni prema politici koju je on vodio tada, to je 1998. godine kada je sa dva poslanika dolazio na vlast, on se nije ljutio i nije bio žustar i dramatičan u ovakvim odgovorima”, naveo je Babalj.

Evo zašto je Dodik iznenađen O’Brajenovom retorikom:

“Dodik je iskusan političar i često pravi te spoljnopolitičke procjene koje imaju smisla za očuvanje vlasti i čini mi se da je on ovdje procijenio da je veći pritisak nego što je to ranije bilo uz sve što prati i suđenje i sve ostalo”, objašnjava Despot Kovačević, docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Babalj navodi da aktuelna vlast od svega pravi farsu, pa i od suđenja predsjedniku Srpske.

“Nema nikakve eskalacije ako se desi presuda. Neće narod izaći. Ali je jako bitno kako će se SDS ponašati i opozicija. Znamo samo da se nećemo ponašati kao Dodik kad su nas kažnjavali, hapsili i zatvarali, ponašaćemo se drugačije, jer smo dostojanstveni i odgovorni”, navodi Babalj.

Kovačević se nadovezuje i na priču o otcjepljenju:

“Bilo kakve secesionistične namjere nemaju podršku nigdje u svijetu pa do takvog scenarija nije realno da će doći, ali vjerovatno je to ucjenjivački, priča da je spreman to da uradi”, ističe Kovačević.

Za Dodikovu politiku može se upotrijebiti narodni izraz: “Tresla se gora rodio se miš”, pa tako i sa dogovorom iz Laktaša, jer Babalj navodi:

“Od onoga što Dodik digne tenziju radi dnevne politike suštinski neće biti ništa, jer je to nemoguća misija. Pa ću podsjetiti na formiranje Vojske, budžet OS ove godine podignut za 30 miliona. Budžet OBE, za vrijeme vlasti Milorada Dodika, povećan sa 52 na 60 miliona KM.

UIO, sjećate se tenzija, onoga trenutka kada je SNSD ovladao UIO više niko i ne pominje. On sebi traži neprijatelje kako bi ostao na toj površini, ali u tom svom dugom trajanju postaje blijed, jer ovo što Dodik priča, većina ljudi mu više ne vjeruje”, jasan je Babalj.

“Pametna politika bi bila: Ne miješati se u odnose Bošnjaka i Hrvata”, kaže Babalj.

A Kovačević dodaje da je krajnje vrijeme okrenuti se ekonomiji i potrebama građana.

(BN)

CATEGORIES
Share This