Dodikove ludorije: BiH u BRIKS

Dodikove ludorije: BiH u BRIKS

Besposlen pop i jariće krštava, kaže narodna poslovica.

Miloradu Dodiku kada ponestane argumenata za politički debakl koji je doživio nakon nauspjelog eksperimenta sa Narodnom skupštinom RS, kojim je pokušao da zaprijeti Međunarodnoj zajednici i njenim predstavnicima u BiH, a prije svega kancelariji OHR-a, onda se prebaci na teren novih ludorija koje nemaju nikakvog uporišta u realnosti. Ali, neka se nešto dešava, a da se Vlasi ne dosjete!

Tako je naprije predsjednik NSRS Nenad Stevandić pokušao da obmane javnost plasirajući informaciju da je sa bh.partnerima dogovoreno zatvaranje kancelarije OHR-a i odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, kako bi predstavio kakav-takav uspjeh političkog rukovodstva RS, da bi ga istovremeno demantovao Denis Zvizdić da od toga nema ništa i da je u pitanju obična konstrukcija bez pokrića. Pride je dodao eksplicitan zahtjev da se državna imovina upiše na BiH, kao i potrebu formiranja Vrhovnog suda BiH, otkrivajući stvarnu politiku i namjere bošnjačkih stranaka.

Kada ta dezinformacija nije prošla, Dodik se potrudio da smisli novu o tome kako BiH treba da pristupi BRIKS-u, jer od EU navodno nema nikakve vajde. Time je demantovao sam sebe jer se u posljednje vrijeme predstavljao kao zagovornik EU-puta BiH i neko ko je spreman da ispunjava zahtjeve Brisela za donošenjem odgovarajućih zakona po njihovim preporukama. Ali, kako izgleda da faza deeskalacije ne donosi političke poene, Dodik se sada potrudio da plasira novu inicijativu za koju je unaprijed svjestan da neće dobiti podršku bh. partnera sa kojima je u koaliciji.

Ali, neka se nešto priča.

Jedino je upitno da li će sa napokon narod, odnosi Vlasi dosjetili da sve ove političke laži i dezinformacije nemaju nikakvu drugu ulogu izuzev da zamajavaju taj isti narod i da skrenu pažnju sa političkog debakla SNSD-a i njegovih koalicionih partnera u RS pred Međunarodnom zajednicom i „političkim Sarajevom“, kako to režimski mediji u RS vole da kažu.

A floskula o „političkom Sarajevu“ ne može da sakrije činjenicu da podjela vlasti i fotelja, kao i raznih privilegija, sa bh. partnerima funkcioniše besprijekorno.

ISTOK

CATEGORIES
Share This