Dodik priznao: Zastoj u isplatama iz budžeta Srpske

Dodik priznao: Zastoj u isplatama iz budžeta Srpske

Finansijski minusi pritišću Republiku Srpsku sa svih strana. A sada je to priznao i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik. Stranih kreditora nema ni na vidiku, a Srpska mora da pronađe 800 miliona maraka na inostranom tržištu, jer je takav plan budžeta za ovu godinu. Da li će uskoro stati sve i početi da kasne plate i penzije?

Ono na šta je BN televizija upozorovala mjesecima unazad o stanju u budžetu Republike Srpske, sada stiže potvrda i iz usta predsjednika Srpske Milorada Dodika. Da je stanje alarmantno, da su dugovi prema dobavljačima sve veći, da se novac za otplatu dugova krpi s konca i konopca, priznao je i sam Dodik.

Uz tvrdnje da je Republika Srpska ekonomski stabilna, Miloradu Dodiku se često omakne i informacija koja pobija te njegove riječi.

Pa je tako uz obrazloženje da je u ovoj godini vraćeno 330 miliona maraka duga rekao da je oko 200 miliona vraćeno iz vlastitih prihoda. A šta je sa preostalih 130 miliona? Prostom računicom se dolazi do toga da je 130 miliona vraćeno iz novih zaduženja. To praktično znači da Republika Srpska nije u stanju servisirati dug bez zaduženja, te stare kredite vraća novim.

„Ekonomska politika koju vodimo dovela je do stabilizacije fondova, penzionog i zdravstvenog. Cijenimo da nema značajnih izazova za ukupan okvir budžeta, s tim da je u nekoj dinamici moguće da dođe do nekih zastoja, ali ne na penzijama, platama, socijalnim davanjima i dugu prema inostranstvu.“, rekao je Milorad Dodik.

– Penzije, plate i servisiranje duga će biti redovno, kaže Milorad Dodik. Ali šta je sa ostalim budžetskim obavezama. Kako smo već i pisali, dugovi prema dobavljačima se samo gomilaju, s obzirom da je pola milijarde maraka duga od prošle godine prebačeno u ovu. I tako u krug.

Jelena Trivić podsjeća da je već govorila o maju ove godine kao spornom i vrlo problematičnom terminu za budžet Republike Srpske.

„Pitanje je da li će vlast naći onaj novac koji im treba iz inostranog zaduženja. Ne mogu se zaduživati ni na način kako su prije, preko bečke i londonske berze. Traže neke alternativne izvore. Kako oni to uopšte i da li će uspjeti, sve se to krije. Sve je netransparentno i ne znamo šta će založiti za taj novac koji se eventualno dobije.“, kaže Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta.

 Iako su još krajem prošle godine najavljeni novi aranžmani koji će biti slamka spasa za Republiku Srpsku, i dalje je sve pod znakom upitnika. Obećanja se nižu, a novac ne pristiže.

Stepen zaduženosti Republike Srpske je na nivou koji postaje neodrživ sve je teže pronaći izvore finansiranja, čak i po nepovoljnim uslovima.

(BN) Foto: Dodik.net

CATEGORIES
Share This