Dodik obmanuo načelnike istočnohercegovačkih opština

Dodik obmanuo načelnike istočnohercegovačkih opština

Podsjećanja radi, na sastanku u Trebinju, koji je bio održan 20. marta, na Svjetski dan sreće, svi načelnici i gradonačelnik su izašli srećni, s nadama da će doći do rješenja njihovih problema. Dva mjeseca kasnije, realizaciju dijela obećanja, pa i nadu izgleda ima samo načelnik Bileće koji je ovoga puta, čini se, i najbolje prošao.

U ovoj opštini, kako nam je rekao načelnik Veselin Vujović, počeli su da rješavjaju neki od tamošnjih problema.

„Zahtjevi za neke probleme su urodili plodom. Već se izvode radovi da se dvije ulice na Zlatištu dovedu u funkciju. To je investicija od milion KM kojom treba da se urade oborinske vode, kanalizacija i asfaltiranje za te dvje uličice. Pored toga tražili smo i da se pomogne malo i sportu i do toga je došlo. Hidroelektrane na Trebišnjici i Elektroprivreda RS pomažu sport sada svaki mjesec kako je dogovoreno“, rekao je Vujović ne precizirajući koje sportske kolektive pomažu i sa kojim iznosom.

Kao potrebu ove opštine, kako nam je rekao Vujović, delegirali su  još dogradnju vrtića, rekonstrukciju gradske biblioteke, nastavak radova u vodosnadbjevanju mjesne zajednice Baljci, kao i pomaganje sanacije opštinskog Budžeta.

Vujović: „Sastanak, ako dođe do njega, bi nam puno značio“

Od obećanog sastanka s predstavnicima vlasti Srpske, kako saznajemo u razgovoru s načelnikom Bileće, još uvijek nema ništa, ako do njega dođe, Vujović kaže da bi im dobro došao.

 „Sastanak, ako dođe do njega, bi nam puno značio, jer kao što vidimo voljni su da pomognu opštini Bileća. Kao što je i sam predsjednik Dodik rekao da je on svjestan da je opštinu Bileća dovela u ovakav problem njegova, to jest vlast SNSD-a dok su, nekih desetak godina, bili na vlasti i da i na kontu toga ima obavezu da pomogne, što i pomaže“, rekao je za „Direkt“ Vujović.

I dok načelnik vjeruje da predstavnici vlasti u Srpskoj pomažu ovoj opštini jer, kako kaže, imaju obavezu pošto su i doveli opštinu u bezizlazno stanje nameće se pitanje da li razlog ulaganja novca svih građana u opštinu Bileća Miloradu Dodiku leži u želji ponovnog preuzimanja vlasti u ovoj opštini.

Berkovići i nakon sastanka u Trebinju imaju samo obećanja

Za opštinu Berkoviće od  sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Trebinju ništa se nije promijenilo, kako nam kaže načelnik ove opštine. Njihov dopis sa delegiranim problemima je ostao bez odgovora.

načelnici i dodik
Sastanak u Trebinju, mart 2024. (Foto: Direkt)

Šta su tražili za opštinu Berkovići?

Iz ove opštine, na prvom mjestu, kako nam je rekao načelnik Berkovića Nenad Abramović, od Vlade su tražili rješavanje putne komunikacije Berkovići–Nevesinje i Bileća–Berkovići-Stolac, pored toga u fokusu im je bila i Vjetroelektrana Hrgud.

„Za Vjetroelektranu Hrgud nismo dobili nikakvu novu informaciju osim što čekaju raskid ugovora sa Njemačkom bankom i vjerovatno ulazak Mađarske države u finansiranje tog projekta, pod kojim uslovima, kako i kada nismo dobio odgovore na ta pitanja“, rekao nam je načelnik ove opštine .

Pored toga, kako kaže Abramović, insistirali su i na ostvarenju zaključaka Vlade RS iz 2022. godine kojim je odobrila 600 hiljada KM za izgradnju devet novih stambenih objekata za porodice čiji su objekti proglašeni nebezbjednim poslije zemljotresa koji je pogodio ovu opštinu.

Do danas ni od toga ništa nije realizovano, iako je opština Berkovići, kako kaže načelnik, sve svoje obaveze ispunila.

„Do dana danas nije raspisan čak ni tender za izbor izvođača radova. Skoro dvije godine mi komuniciramo sa sekretarijatom i uvijek je informacija da još od Vlade nemaju budžetsku stavku da isfinansiraju taj projekat“, rekao nam je Abramović i dodao da je za ovo pitanje na sastanku predsjednik Dodik  zadužio Bojana Vipotnika, minista za prostorno uređenje građevinarstvo i ekologiju, s kojim je uspostavio komunikaciju, ali ponovo, kako će se ispostaviti, bez uspjeha.

Kako nam priča Abramović, ministar je zatražio nekoliko dana da vidi o čemu se radi poslije čega je načelnik opštine Berkovići, po njegovom svjedočenju, bezuspješno pokušavao ponovo da uspostavim komunikaciju.

„Čini mi se da ministar izbjegava da se javi“, rekao nam je Abramović.

Milinković: „Komunikacija sa Vladom RS je svakodnevna“

Ni iz opštine Gacko nam se nisu pohvalili da je sastanak u Trebinju dao rezultate. Rečeno nam je pak da imaju svakodnevnu komunikaciju sa Vladom Republike Srpske i kabinetom predsjednika, ali kada smo ih pitali da li su dogovorili sastanak koji je ranije predjsednik Dodik obećao rečeno nam je samo da nemaju još datum.

Iako smo insistirali na pitanju da li je uopšte dogovaren sastanak sa predsjednikom ili predstavnicima Vlade načelnik Gacka Ognjen Milinković nam je samo ponavljao „nemamo još datum“.

Kao ključni problem ove opštine naveli su višak zaposlenih radnika, iako su, kako kaže Milinković,  uspjeli da od 236 zaposlenih smanje na 138 radnika.

„To je i dalje jedan od ključnih problema. Opštinska administracija i vatrogasci bi trebali u Gacku, za naš broj stanovnika, da imaju ispod 100 ljudi i to je ono što smo delegirali prema Vladi. Poslali smo i dobili smo odgovor da ćemo dobiti pomoć Vlade kao i opština Bileća i neke još opštine u Republici Srpskoj“, rekao nam je Ognjen Milinković ne precizirajući kada će do te pomoći doći.

U Ljubinju slični problemi kao i u Berkovićima

I opština Ljubinje je kao većina opština istočne Hercegovine ostala bez povratne informaciju za rješavanje problema koje su delegirali, ali i informacije o održavanju obećanog sastanka.

Umjesto toga iz Kabineta predsjednika dobili su informaciju da je Odluka o pomoći od 50.000 KM, što je takođe Dodik obećao na sastanku u Trebinju, za Odbojkaški klub „Ljubinje“ potpisana i da se čeka isplata sredstava.

Iz ove opštine su rehabilitaciju puta Žegulja-Stolac naveli kao jedan od problema, a pored toga i ova opština, kao i Berkovići, još čeka na izradnju ranije obećane zgrade za porodice koje su iseljene usljed zemljotresa 2022. godine, pa je tako i rješavanje tog pitanja bio jedan od njihovih zahtjeva.

Pored toga u dopisu predsjedniku Republike Srpske iz opštine Ljubinje su predstavili još pet neriješenih problema od kojih  smatraju da zavisi dalji razvoj ove opštine.

Među neriješenim problema naveli su pitanja Hotela Ljubinje koji je u vlasništvu Vlade RS, rješenje sudskih sporova koji se vode između opštine i Vlade RS, a pored toga zatražili su i izgradnju solarne elektrane, ali i davanje povlaštenih cijena ili podsticaja za utrošenu električnu energiju ljubinjskom „Vodovodu“.

Iz opštine Ljubinje su delegirali i rješavanje problema snadbijevanja električnom energijom stanovnika ove opštine.

Iz Trebinja i Nevesinja bez odgovora

Od gradonačelnika Trebinja i načelnika Nevesinja nismo dobili odgovore na naše upite, tako da nismo uspjeli da saznamo da li su oni uputili dopis sa svojim problemima i ako jesu koji su to problemi i da li su dobili odgovor od predstavnika vlasti Srpske, ali ono što sigurno znamo jeste da do javnog sastanka predsjednika Srpske ni s predstavnicima Trebinja ni Nevesinja nije došlo.

Direkt portal

CATEGORIES
Share This