Dodik još jednom reterirao sa Danom Republike Srpske

Dodik još jednom reterirao sa Danom Republike Srpske

Nije prvi put da je Dodik reterirao, svjedoci smo i priče oko nametnutog Izbornog zakona gdje je bilo pokušaja da se izborni zakon formira na nivou Republike Srpske

Nakon što je Apelaciono odjeljenje Suda BiH odbilo žalbu SDS-a na odluku Centralne izborne komisije BiH o zabrani učešća toj stranci na lokalnim izborima u oktobru, SDS će na otobarske lokalne izbore pod nazivom SDS – Volja naroda.

O ovoj, ali i drugim aktuelnim temama u za N1 govorio je predsjednik Gradskog odbora te stranke u Banjaluci, Željko Raljić.

Kako se dogodilo da su SAD gađale ljude bliske režimu zbog korupcije, a pogodile SDS?

Kao što ste rekli gađani su, uslovno rečeno, funkcioneri i članovi SNSD-a a pogođen je SDS, najveća opoziciona stranka u RS, uskraćeno joj je pravo da izađe na lokalne izbore.

Mišljenje većine je da su sankcije pogodovale najviše SNSD-u, ostao je neokrnjen, a svu štetu je pretrpio SDS. SDS je prvi koji je pretrpio udarac i nelogično je da jedna takva politička organizacija ne bude učesnik lokalnih izbora.

Ko je kriv što SDS neće moći pod tim imenom na lokalne izbore: američka administracija ili vlast u RS?

Sankcije SDS-u su trajale više od 20 godina, ali sankcije koje su dobile firme koje su naslonjene na vladajući režim su brzo ukinute. SDS je ostao pod sankcijama, postojala je mogućnost i da se sankcije spriječe, međutim mi smo svjedoci i činjenica je da su sankcije prisutne i SDS-u je onemogućeno dalje političko djelovanje.

Nađen je način da se prevaziđu, SDS izlazi pod novim subjektom – Volja naroda i time smo pokušali da mimoiđemo nepravedne sankcije,

Hoće li SDS ostati bez dijela glasača zbog promjene imena stranke? Neki to smatraju neprincipijelnim?

Kakva je alternativa? Da ostane van dodgađaja i ugasi se, to nije altenrativa, SDS mora izaći na izbore i nastavi političko djelovanje.

Koliko je SDS oštećen zbog nemogućnosti da ima članove biračkih odbora na lokalnim izborima u oktobru?

Gašenje odnosno pokušaj gašenja SDS-a svakako utiče i po novom Izbornom zakonu tu je nemogućnost formiranja biračkih odbora, moraćemo se organizovati da preduprijedimo bilo kakve manipulacije od pozicionih stranaka i da organizacijom spriječimo pokušaje krađa i manipulacija, koje su, svjedočili smo tokom prethodnih ciklusa, doveli do skandaloznih rezultata.

Ukoliko SDS ne bude mogao da ima članove biračkih odbora, SNSD Derventa će ponuditi da pola biračkih odbora koje pripadnu SNSD popuni SDS sa svojim prijedlozima – poručuje šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS.

Kako SDS gleda na ovu ponudu?

Ne bi ulazio u te lokalne politike u samoj Derventi i miješao se između SDS Derventa i SNSD Derventa, ali bili smo svjedoci da nas je SNSD više puta pokušao uvući u svoje igre, to je jednostavno populistički jedna ideja koja treba ostati kao takva.

Kako komentarišete poziv Milorada Dodika da zajedničkim snagama istupite protiv stranog intervencionizma?

SNSD sa svojim političkim partnerima ima većinu u NSRS, ako donosi odluke sam zašto im je potreban SDS, samo kao dekor ništa više, to je dio političke igre ništa više.

Dan nakon Svesrpskog sabora u Beogradu predsjednik RS Milorad Dodik najavljuje da će se Dan RS obilježavati 15. februara, na Sretenje. Kako SDS gleda na tu ideju?

9. januar je za nas datum kojim je stvorena Republika Srpska, mi ćemo ostati na tom principu, nećemo se sigurno dodvoravati nikome. Svakako da je Sretenje bitan datum u srpskom narodu i istoriji, ali nama u RS 9. januar je bitan datum.

Volio bih da vidim taj čin, ako dođe do njega, svakako da je moguće implementirati u NSRS-u promjenu datuma ako to bude njihov cilj. Mi ostajemo pri tome da je 9. januar praznik koji treba da praznujemo, to je dio RS koji se treba poštovati.

Nije prvi put da je Dodik reterirao, svjedoci smo i priče oko nametnutog Izbornog zakona gdje je bilo pokušaja da se izborni zakon formira na nivou Republike Srpske.

To je ostalo samo na datumu, tako da je to već ispričana priča mnogo puta, žalosno je što pojedinci nasjedaju na takve isprazne retorike.

(BN/N1)

CATEGORIES
Share This