Dodik bi da ide, oni mu, kao, ne daju: Može li Narodna skupština da „zabrani“ predsjedniku Srpske odlazak na suđenje

Dodik bi da ide, oni mu, kao, ne daju: Može li Narodna skupština da „zabrani“ predsjedniku Srpske odlazak na suđenje

Nemojte misliti da mi u Republici Srpskoj nemamo svoja rješenja i nemojte misliti da nismo u mogućnosti da zabranimo Dodiku da dolazi na sudske procese, legalnim skupštinskim odlukama i zakonima.

Ova izjava predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, Nenada Stevandića, od juče „diže prašinu“ i svako je tumači na svoj način.

Upitan da pojasni ovakav stav, Stevandić napominje da Narodna skupština ne priznaje Kristijana Šmita i njegove odluke ne objavljuje u Službenom glasniku.

-Pravno gledamo, Šmitove odluke ne proizvode dejstvo u Republici Srpskoj po odlukama NSRS. A, naročito je važno što je nemoguće sankcionisati ustavno postupanje predsjednika Republike koji je potpisom zakona tu ustavnu obavezu ispunio, ispoštovao. Suprotno bi se moglo eventualno tretirati pravnim normama – kaže Stevandić za Srpskainfo.

Nenad Stevandic i Milorad Dodik u pokretu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

„Možda je to bila Šmitova namjera“

Prema njegovim riječima, pokušaj da se inkriminiše vršenje ustavne obaveze jeste kršenje Ustava i Dejtonskog sporazuma, taman kad bi Šmit i imao odluku Savjeta vezbjednosti UN o postavljenju.

-A, nema je, pa tim više nelegalna osoba ne može proizvoditi legalne odluke. O tome NSRS može imati svoj stav i donositi odluke ili donositi zakone koji bi zaštitile pravni poredak, Ustav RS i BiH što bi predsjednik Republike morao poštovati. Možda je i bila Šmitova namjera da zajedno sa nekoliko poslušnika sa nivoa BiH ovako proizvede krizu i eventualni raspad BiH. Ili je njemu to neko naložio. Mi u Srpskoj ćemo donijeti pravne odluke i biti pametni. Odgovornost je na Šmitu – zaključuje Stevandić.

Ipak, ova teza je tim prije čudnija jer je sam Milorad Dodik obećao da će se pojavljivati pred Sudom BiH, kao što se pojavio i na izjašnjenju o krivici. Početak suđenja Dodiku i v.d. direktora Službenog glasnika RS Milošu Lukiću zakazano je za 22. novembar zbog „nepoštovanja odluka visokog predstavnika“.

Blagojević: Ne može

Da li i nakoji način NSRS može da „zabrani“ predsjedniku RS da ide na suđenje u Sarajevo, ako je svima poznato da je Dodik autoritet za parlament, a nikako obrnuto? Pokušali smo da čujemo izjavu Dodikovog advokata Gorana Bubića, ali nije odgovarao na naša telefonske pozive.

Profesor ustavnog prava Milan Blagojević za Srpskainfo tvrdi da Narodna skupština nema pravo da usvoji zabranu odlaska Dodiku na Sud BiH, niti bi takva eventualna zabrana mogla proizvesti bilo kakvo pravno dejstvo.

-Zašto? Pa zato što bi bila suprotna Ustavu BiH, članu 1 tog ustava kojim je propisano da BiH funkcioniše na principu vladavine prava. Sadržaj tog principa podrazumijeva odvojenost i nezavisnost pravosudne od izvršne i zakonodavne vlasti, što znači da ove vlasti nemaju pravo da se miješaju u rad jedna drugoj u konkretnim slučajevima na bilo koji način – kaže Blagojević.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This