Dejton „štiti“ SNSD-ovog delegata od smjene; opozicija ima oprečne stavove

Dejton „štiti“ SNSD-ovog delegata od smjene; opozicija ima oprečne stavove

Zbog odredaba Dejtonskog sporazuma, izvjestan je scenario po kojem delegat PDP-a Nenad Vuković nikad neće preuzeti mandat u Domu naroda BiH.

Naime, pisci Dejtonskog sporazuma unijeli su, vjerovatno s namjerom, odredbe po kojima se imenovanja na državnom nivou mogu obaviti veoma lako, ali su smjene gotovo nemoguće.

Podsjećanja radi, žrijebom Centralne izborne komisije BiH, nakon što je Ustavni sud BiH po žalbi PDP-a poništio mandat Snježane Novaković Bursać iz SNSD-a, određeno je da taj mandat pripadne PDP-u.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, jasno je poručio da Vuković, što se tiče SNSD-a, neće položiti zakletvu za delegata u Domu naroda BiH i da on može da glumi šta hoće.

Dodik je istakao da je Vuković pristao da igra izdajničku ulogu i da to treba samo razumjeti kao smanjivanje snage Republike Srpske i srpskog naroda.

„Dakle, nema nijednog dokaza da je naša strana zloupotrijebila bilo šta, ali je uporno branila našu poziciju u parlamentu. Pošto im je to smetalo, onda su smislili priču sa kuglicom koju su držali u frižideru da izaberu delegata PDP-a dvije godine nakon izbora“, rekao je Dodik, prenosi Srna.

Aleksandra Pandurević, članica Predsjedništva SDS-a, smatra da SNSD, prema propisima iz dejtonskog Ustava, ima mogućnost da se jednostavno ne pojavi na sjednicama Doma naroda na kojima bi trebalo da se završi procedura s preuzimanjem petog mandata u Klubu Srba ovog tijela i na taj način spriječi taj scenario.

Pandurevićeva procjenjuje da će upravo zbog mogućnosti koje pruža dejtonski Ustav SNSD uspjeti spriječiti da dođe do ove promjene.

„SNSD ima mogućnost da blokira redovne sjednice, njihova tri delegata ne dođu na sjednicu i nema kvoruma. Ono što im bude potrebno, usvajaće na hitnim sjednicama Doma“, rekla je ona za „Nezavisne novine“.

Pandurevićeva se slaže da je namjera pisaca Dejtona bila da se spriječi da, recimo, Srbi i Hrvati mogu smijeniti Savjet ministara tako što bi razriješili Hrvata.

Zato se ovo tijelo bira u Predstavničkom domu, a smjenjuje u oba doma.

Što se tiče spekulacija o smjeni Savjeta ministara BiH, koje su se otvorile nakon dodjeljivanja mandata u Domu naroda PDP-u, ona smatra da su to pokrenuli federalni mediji, ali da se radi o, kako smatra, neozbiljnoj priči.

„Nema ni kombinatorike ni matematike, a krajnjoj liniji, ne postoji ni želja, makar u SDS-u, da idemo u te kombinacije. Sve je to potpuno besmisleno“, smatra ona.

Ona je rekla da SDS očekuje od Dodika da ispuni obećanje i pokrene smjenu Elmedina Konakovića, ministra spoljnih poslova BiH, zbog rezolucije o Srebrenici.

„To je smjena na kojoj mi insistiramo i koju ćemo podržati. Ostalo su besmislice“, rekla je.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, indirektno je naznačio da je PDP i dalje zainteresovan za smjenu saziva Savjeta ministara.

„Ovo je najlošiji saziv Savjeta ministara BiH, i kako god bilo, zaslužuje čistu jedinicu i smjenu. Da li će se to desiti, vrijeme će pokazati, mada mislim da su aktuelnoj vlasti bitnije funkcije od programa. Naš mandat u Domu naroda je poruka da su sada svi smjenjivi, pa i SNSD“, rekao je Borenović za „Nezavisne novine“.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This