CIK: Predstavljena oprema za pilot projekat za izbore

CIK: Predstavljena oprema za pilot projekat za izbore

U sjedištu Centralne izborne komisije BiH u Sarajevu danas je upriličeno uručenje i demonstracija opreme za pilot projekat „Autentifikacija birača i transmisija rezultata sa biračkog mjesta“, koji će se, na predstojećim lokalnim izborima, sprovesti na 165 biračkih mjesta u 10 osnovnih izbornih jedinica.

Donator opreme je delegacija Evropske unije u BiH.

„U februaru 2023. smo ozvaničili početak ovog projekta, a danas i zvanično preuzimamo opremu. Nabavljeno je 175 laptopa, 175 uređaja za identifikaciju birača otiskom prsta i 175 čitača bar koda sa ličnih dokumenata. Razvijena su i softverska rješenja za sprovođenje ovog pilot projekta“, izjavila je Irena Hadžiabdić, predsjednik CIK-a.

Pojasnila je i da će se, između ostalog, ova oprema upotrebiti u Starom gradu Sarajevo, Tešnju, Bijeljini, Zvorniku, Šamcu…

„Riječ je o projektu koji nije apstraktan, već se dotiče suštine aktivnosti EU, a to je približavanje BiH članstvu. Izborni proces je okosnica demokratije i radimo sve što možemo da pomognemo osnažimo ove temelje… Poželjnija varijanta je bila da su domaći politicari došli do rješenja, ali nisu, pa su izmjene izbornog zakona nametnute“, poručio je Johan Satler, šef Delegacije EU u BiH.

„Nadam se da će ovo pomoći unapređenju integriteta izbornog procesa. Povjerenje u izborni proces je narušeno zbog navoda o koruptivnim radnjama, ali i zbog neadekvatnog odgovora pravosuđa. Te stvari se neće promjeniti preko noći i korak po korak pokušavamo da se vrati povjerenje javnosti.

Ovo je testni projekat, pa smo izabrali lokacije širom BiH… Ova oprema je dobro poznata i koristi se širom svijeta, pa će rezultati projekta biti dobar osnov za Izbore 2026. EU će nastaviti da vas podržava, ne samo kroz ovaj projekat, već smo iz IPA fondova osigurali i dva miliona evra za podršku ljudskim resursima i tehničkim kapacitetima u sprovođenju izbora“, dodao je Satler.

„Mi smo tehnička podrška i nadamo se da će ovaj projekat, kao i ostala tri, dati dobre rezultate, kako bi demokratija u BiH pobjedila… Projekat koji finansira EU je u veijednosti od 600.000 evra i moram se zahvaliti u ime agencije za sve što EU radi za IDDEEA-u“, naveo je Almir Badnjević, direktor IDDEEA.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This