CIK danas raspisuje lokalne izbore u Bosni i Hercegovini

CIK danas raspisuje lokalne izbore u Bosni i Hercegovini

Iz Centralne izborne komisije /CIK/ Bosne i Hercegovine za danas, 8. maja, najavljena je konferencija za novinare u Sarajevu posvećena raspisivanju i održavanju predstojećih lokalnih izbora.

Iz CIK-a BiH je 29. aprila najavljeno će na narednoj sjednici, najavljenoj za ovu sedmicu, biti utvrđen datum održavanja lokalnih izbora za ovu godinu i organe vlasti za koje se sprovode, a odluka će biti donesena u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH, saopšteno je tada iz CIK-a.

Centralna izborna komisija BiH je podsjetila da svi eventualni kandidati, pored ostalih uslova propisanih zakonom, moraju do dana raspisivanja izbora imati prijavljeno prebivalište u izbornoj jedinici u kojoj se žele kandidovati.

Nakon odluke o raspisivanju lokalnih izbora CIK BiH će objaviti Uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti, koje se uobičajeno donosi na dan raspisivanja izbora.

Podsjetimo, CIK BiH izbore raspisuje prema odredbama Izbornog zakona BiH koje je u martu nametnuo visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, koga vlasti u Republici Srpskoj ne priznaju.

(N1) Foto: Fena

CATEGORIES
Share This