Čiju zgradu mjerkaju da kupe za UIO BiH?!

Čiju zgradu mjerkaju da kupe za UIO BiH?!

Objavljen je tender za kupovinu zgrade u Banjaluci za Upravu za indirektno oporezivanje BiH. Krajem jula Savjet ministara BiH odobrio je 69,5 miliona maraka za ovu namjenu.

Pitanje kupovine ove zgrade godinama je predmet spora a javna je tajna da je zgrada koja bi trebala biti kupljena u vlasništvu Mile Radišića, biznismena bliskog Miloradu Dodiku.

Objekat koji se traži treba da se nalazi u užem gradskom području, da ima nesmetan saobraćajni pristup i da je 16.000 kvadrata ali i 4.000 kvadrata parking prostora. Ovo je navedeno u tekstu tendera koji je potpisao direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Zoran Tegeltija.

Ukoliko bude samo jedan ponuđač neće biti ispoštovani osnovni principi javnog nadmetanja odnosno fer i pravična konkurencija, stava su u Transparensi internešnelu BiH.

„Više ponuđača bi oborilo cijenu u konačnici uz navode da ni ovih 70 miliona neće biti dovoljno, vidjećemo šta će biti ali treba imati u vidu da se UIO ovaj put odlučila za nešto manji prostor u odnosu na sve ostale prethodne javne pozive tako da je možda po srijedi i upravo to da od jednog ponuđača koji je do sada navođen kao potencijalni da možda od njega za manju cijenu kupe manji broj kvadrata“, kaže Damjan Ožegović, iz Transparensi internešnela.

Ekonomisti smatraju da je cijena od 105 miliona za zgradu, koliko je tražio Grand trejd kao jedini ponuđač na prošlom javnom konkursu, sada dobra ali da za tu kupovinu nedostaje oko 30 miliona maraka.

„Što se tiče iznosa od 70 miliona ja pretpostavljam da će se tu naći neki modus za taj prostor koji se inače ne bi mogao nikome prodati i da će svi koji su očekivali veliku zaradu ostati bez nje ali će se prostor ipak prodati“, rekao je ekonomista, Zoran Pavlović.

Opozicija u Srpskoj godinama ukazuje da se iza kupovine zgrade Uprave za indirektno oporezivanje BiH nalaze Milorad Dodik i njegov kum.

„Velika je sramota da te tzv. bosanskohercegovačke velike patriote uzimaju svakom građaninu pozamašne svote novca da bi napunili džepove Milorada Dodika i njegovih kumova i jasno je da je taj posao od ranije bio dogovoren i razrađen i da je zbog pritiska i ukazivanja na korupciju i namještanje spriječno“, izjavio je lider Pokreta za pravdu i red Nebojša Vukanović.

„Sva ona velika zategnutost između SNSD-a, stranaca i trojke u Sarajevu odjednom je prerasla u veliku ljubav kada je izglasan novac za ovu zgradu. Sada je došlo do toga da je tender pripremljen ide se u realizaciju i gospodin kum Radišić inače čovjek koji je presuđen za kriminal jer je krao od države dobiće još jedan veliki posao od SNSD i ove države“, istakao je Igor Crnadak, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Srpske.

Uprava za indirektno oporezivanje od 2007. godine četiri puta je raspisivala tender za kupovinu nove zgrade u Banjaluci. Na prva tri se nije javio niko, a na posljednjem je pristigla samo jedna ponuda i to od kompanije Grand Trade. Izgradnju ovog objekata su pratile brojne nepravilnosti sa političkom pozadinom.

(BN) Foto:Bloomberg Adria

CATEGORIES
Share This