Čija je zadnja kad su u pitanju direktori u „Šumama RS“ i ko su vladari iz sjenke?

Čija je zadnja kad su u pitanju direktori u „Šumama RS“ i ko su vladari iz sjenke?

Mada zvanično direktore šumskih gazdinstava postavlja i smjenjuje generalni direktor “Šuma RS”, poznavaocima prilika je jasno da riječ Slavena Gojkovića nije zadnja.

Nakon što se ispostavilo da su i po devetomjesečnom obračunu “Šume Republike Srpske” poslovale sa gubitkom, već se uveliko priča u smjenama u ovom javnom preduzeću.

Generalni direktor “Šuma RS” Slaven Gojković nije želio da za Srpskainfo govori o mogućim smjenama, pa čak ni o rezultatima poslovanja.

– Javnost će biti o svemu blagovremeno obaviještena, ali red je da prvo položim račune Nadzornom odboru javnog preduzeća i resornom ministarstvu – rekao je kratko Gojković.

Sve su prilike da je Gojković, koji je kadar Socijalističke partije Petra Đokića, pomno pratio šta se desilo njegovom partijskom drugu Risti Mariću.

Marić, je podsjećamo, krajem 2018. odbio da se povinuje “direktivi odozgo” i da smijeni direktora Šumskog gazdinstva u Istočnom Drvaru, pa je Nadzorni odbor smijenio Ristića.

On je nedavno “Šume RS” dobio na sudu; Osnovni sud u Sokocu je poništio odluku Nadzornog odbora “Šuma RS” i naložio javnom preduzeću da smijenjenom direktoru plati odštetu od 33.000 KM.

Ali, to je tek prvostepena presuda, pa je predsjednica NO “Šuma RS” poručila da će preduzeće uložiti žalbu i da još ništa nije gotovo, ili narodski rečeno da će se “ćerati još”.

Sve u svemu, bez obzira na to što se u javnosti smatra da “Šumama RS” vladaju socijalisti, situacija je u stvarnom životu malo drugačija.

Za sve se pita “velika šestorka”: petoro članova Nadzornog odbora “Šuma RS, plus pomoćnik ministra poljoprivrede za šumarstvo.

Predsjednica NO “Šuma RS” je Biljana Marković, bliska SNSD. Ona je na ovoj funkciji već godinama i trenutno joj teče treći mandat.

Članovi Nadzornog odbora “Šuma RS” su Marija Škobo, supruga Branislava Škobe, predsjednika Gradskog odbora NPS u Banjaluci, te Oliver Marković, Ranko Stojanović i Vid Stojanović.

Čvrstu većinu u NO drži SNSD, a SNSD-ov kadar je i Radenko Laketić, pomoćnik ministra poljoprivrede za resor šumarstva.

– Naravno, ovim se priča ne završava. Svako imenovanje ili smjena, pogotovo ako se radi o nečem škakljivom, na kraju se nađe na stolu glavnih partijskih šefova, ili tačnije, glavnog šefa – kaže izvor Srpskainfo iz “Šuma RS”.

(Srpskainfo) Foto:  SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

CATEGORIES
Share This