Čaušević nestao, nije stigao u zatvor na izdržavanje kazne

Čaušević nestao, nije stigao u zatvor na izdržavanje kazne

Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), kojeg je Sud BiH u maju prošle godine u aferi „Pandora“ pravosnažno osudio na pet i po godina zbog primanja mita, još nije stigao na izdržavanje kazne u državnom zatvoru u Vojkovićima.

Kako piše Avaz, Čaušević na sve načina izbjegava odlazak u Vojkoviće.

Njemu je nedavno ponovo odbijena molba, jer je tražio da mu Sud odgodi odlazak u zatvor.

Čaušević se, prema pisanju Avaza, u zatvor trebao javiti prošle sedmice, ali se nije pojavio.

Čaušević je, nakon pravosnažnosti presude, trebao biti upućen na izdržavanje zatvorske kazne prvo 11. septembra prošle godine. Uputni akt mu je zvanično uručen, ali je zatražio odgodu na tri mjeseca, koju je Sud BiH prihvatio.

On je tada  priložio određenu medicinsku dokumentaciju. Međutim, u zatvor se zatim trebao javiti 6. decembra prošle godine, ali to se nije desilo, jer je dobio novu odgodu. Njemu je akt bio upućen i za sredinu marta, ali je tražio odgodu.

Kemal Čaušević, podsjećamo, uhapšen je u junu 2014. godine, u okviru najveće poslijeratne policijske akcije kodnog naziva “Pandora”, a suđenje mu je počelo 2017. godine.

U prvostepenom postupku bio je osuđen na devet godina zatvora zbog primanja mita i pranja novca.  Apelacioni odjel Suda BiH 26. maja ove godine oslobodio ga je krivičnog djela pranje novca, ali je presuđeno da mora vratiti 1,7 miliona KM nezakonito stečene imovinske koristi. Potvrđena mu je zatim kazna od pet i po godina.

Inače, akcija „Pandora“, pokrenuta 2014. godine, tretirala je više osoba. Ali osuđeni su samo Čaušević i Anes Sadiković na dvije godine. Optuženi Sedinet Karić napravio je sporazum s Tužilaštvom i osuđen je na godinu zatvora. Kaznu je otkupio plativši 36.500 KM.

U presudi se navodi da je Čaušević od 2007. do februara 2011. primio iznos ne manji od 1,7 miliona KM, od čega mu je Sadiković dao 1.297.000 KM, a Karić oko 425.000 KM.

Čaušević je oslobođen optužbe da je u periodu od 2007. do 2012. stavio u legalne tokove novac za koji je znao i koji je sam pribavio krivičnim djelom primanje dara. Presuda se odnosi na kupovinu 11 stanova.

Čaušević je bio kadar SDA.

(BN) Foto: BIRN

CATEGORIES
Share This