Bošnjaci napustili sjednicu Doma naroda Parlamenta

Bošnjaci napustili sjednicu Doma naroda Parlamenta

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH danas je prekinuta nakon što su je napustili delegati iz bošnjačkog naroda BiH.

Do napuštanja bošnjačkih delegata je došlo nakon što je dnevni red današnje sjednice uvršten prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH srpskog delegata Želimira Neškovića (SDS).

Iako su ranije kao i bošnjački delegati protiv uvrštavanja prijedloga Zakona o Ustavnom sudu BIH SDS-ovog delegata bili protiv, danas su delegati SNSD-a u Klubu Srba to podržali kao i delegati HDZ u Klubu Hrvata.

Na današnjoj sjednici Doma naroda trebalo je da se glasa i o izmjenama Izbornog zakona BiH, koje su podržane u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kojima se uvode moderne tehnologije u izborni sistem.

SDS prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH očito je došao kao kap spasa za SNSD i HDZ koji su ranije najavili da neće podržati izmjene Izbornog zakona BiH.

Podsjetimo da je NSRS u prošlogodišnjim zaključcima zadužila srpske predstavnike da na nivou BiH ne učestvuju u donošenju zakona i odluka sve dok se prvo ne riješi pitanje odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Zakonsko rješenje o Ustavnom sudu BiH podnosio je SDS-ov delegat,  a što nije nailazilo na razumijevaje ni kod kolega iz SNSD-a sve do posljednjih sjednica Doma naroda Parlamenta BiH.

(BN) Foto: Arhiva/AA

CATEGORIES
Share This