Bosić: Mala razlika između prevaranata i manipulatora

Bosić: Mala razlika između prevaranata i manipulatora

– Priča u mirnom razgraničenju je politička manipulacija Milorada Dodika, kog niko ne shvata ozbiljno, zbog ličnog interesa, kaže Bosić.

– „Dejton“ je prevaziđen ali je jedina alternativa dogovor tri strane oko promjena, koji je danas nemoguć jer su ciljevi političkih elita u BiH ostali isti, rekao je poslanik SDS-a u PD PS BiH Mladen Bosić.

„Insistiranje na tim promjenama koje se neće desiti ustvari diže političke tenzije i tako „čoban uvodi stado u obor i priprema za izbore odnosno za podršku. U svakoj kriznoj situciji obično vlast profitira. To je poznato političko pravilo.

Mi smo zbog takvih ambicija vladajućih da ostanu na vlasti po svaku cijenu sve ove godine u dubokoj političkoj krizi. Svaki put se napravi korak naprijed u toj krizi i pitanje je, kad dođemo do kraja, do ivice, hoćemo li moći da se odupremo toj inerciji. Ja mislim da smo blizu, nikad nismo bili bliži“, smatra Bosić.

Priča u mirnom razgraničenju je politička manipulacija Milorada Dodika, kog niko ne shvata ozbiljno,  zbog ličnog interesa, kaže dalje Bosić.

„To je politička igra. Vi dignete tenzije, proizvedete strah od onih drugih, a onda se, kao borite da odbranite interese svog naroda. To je manipulacija. Ako je u nečemu dobar, Dodik je dobar u manipulaciji.

Sama ta izjava da za dvije milijarde KM za 10 godina otkupi samotalnost, to je vrhunska manupilacija, spin. Između prevaranata i manipulatora je mala razlika. On svjesno vara svoje građane“, jasan je Bosić.

Govoreći o Rezoluciji o Srebrenici u UN, Bosić je istakao da je ona rezultat rada Trojke, kao najslabijeg dijela koalicije na nivou BiH, ali i reakcija i posljedica Dodikove retorike i ponašanja prema ambasadorima Amerike i Njemačke.

„Nesumnjivo je da su tu ulogu najveću odigrali članovi Trojke, odnosno ambasador BiH u Njemačkoj Damir Arnaut i Zlatko Lagumdžija, ambasador BiH u Ujedinjenim nacijama.

To su ambasadori koje je poslalo Predsjedništvo BiH uz saglasnost srpskog člana, a to znači uz saglasnost Milorada Dodika. Trojka će tu situaciju, ako se Rezolucija usvoji, pokazati kao svoj istorijski uspjeh protiv Srba“, mišljenja je Bosić.

Rezolucija o Srebrenici neće nanijeti štetu samo Srpskoj nego i Srbiji, koja se bori da balansira u teškoj političkoj situaciji na međunarodnom nivou, jer će joj predstavljati omču oko vrata“, zaključuje Bosić.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This