BiH prati evropsku politiku – Dodik obmanjuje javnost

BiH prati evropsku politiku – Dodik obmanjuje javnost

Nakon jučerašnje posjete evropske delegacije Bosni i Hercegovini jasno su se čule izjave da BiH ima usklađenu spoljnu politiku sa Evrpskom unijom i da su zbog ove posjete politički lideri u BiH ranije sjeli i dogovorili paket reformskih promjena.

Ovo je otvorilo pitanje da li su onda tačne ranije tvrdnje vlasti u Republici Srpskoj da BiH ne prati evropsku politiku kada je u pitanju rusko-ukrajinski sukob i da li će Milorad Dodik sada odustati od evroskeptičnih izjava koje su se ranije mogle čuti?

Ostajemo uz Rusiju, govorio je Dodik krajem 2023. godine, međutim nakon sastanka zvaničnika Bosne i Hercegovine sa predsjednicom Evrpske komisije Urulom fon der Lajen i premijerima Holandije i Hrvatske, iz Savjeta ministara BiH drugačija poruka.

„To je prepoznato u mišljenju Evropske komisije kako je BiH u protekloj godini imala 100% usklađenost spoljne politike sa spoljnom i bezbjednosnom politikom Evrpske unije“, poručila je nakon sastanka predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto.

Predstavnici opozicije kažu da ovakve izjave jasno dokazuju da je ponašanje BiH na međunarodnom nivou potpuno različito od onoga u šta nas uvjerava vlast u Republici Srpskoj.

„Očigledno je da se radi o jednoj velikoj laži koja se servira godinu i po dana i da su predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama u potpunosti saglasni sa politikom koju u ovom momentu vodi Bosna i Hercegovina koja znači da se BiH pridružila sankcijama prema Ruskoj federaciji“, kaže Jelena Trivić, predsjednik Narodnog fronta.

Dodik je ranije govorio da Evropsku uniju više ne vidi kao jedinu alternativu, međutim njegov politički partner i kako je sam govorio, prijatelj – Dragan Čović, je za hrvatski RTL rekao da Dodik nije smetnja kada su u pitanju evrointegracije Bosne i Hercegovine.

Novinar je Čovića pitao: „Je li Dodik smetnja na tom putu, jeste li o tome razgovarali s njim i hoće li se on malo smekšati“, na šta Čović odgovara:

„Ne da je on smetnja na tom putu, on je bio domaćin zadnjeg sastanka i bio je najkonstruktivniji da usvojimo sve i budžet i zakon o sukobu interesa, sprečavanju pranja novca i terorizma. Ja lično mislim da je on bio do kraja konstruktivan“.

Sve što je poručeno, smatraju naši sagovornici dobro upućeni u evropska pitanja, predstavlja jasnu poruku koja je upućena prije svega Dodiku.

„To je poruka u suštini Miloradu Dodiku da se mora odlučiti da li će izabrati put jedinstvene Bosne i Hercegovine jer oni su to i pokazali juče i da će pokazati da njihova administracija je napravila taj iskorak u BiH ili će ostati na putu na kojem je do sada da daje podršku njihovim protivnicima u kampanji jer ne smijemo zaboraviti da je počela kampanja za izbore u Evropskoj uniji, a njihovim protivnicima a to je desnica sa kojom Dodik ima jako dobre odnose, a za koje se očekuje da će biti u novoj vlasti u Evropskoj uniji“, smatra diplomata Draško Aćimović.

U pitanju su suprotne pa čak i kontroverzne izjave, kaže struka, kojima se godinama zbunjuje javnost.

„Nakon dobijenog kandidatskog statusa Milorad Dodik je postao najveći zagovornik evroskepticizma – zapravo u prvom trenutku je hvalio to što smo dobili kandidatski status da bi nakon toga rekao kako EU nije okvir koji je potreban Bosni i Hercegovini i da će se tražiti neke druge alternativne organizacije“, smatra politički analitičar Tanja Topić.

U međuvremenu je reagavao i Dodik. Bez obzira na jasne tvrdnje evropskih i hrvatskih diplomata da je najveći benefit ove vlasti usklađenost sa politikom Evropske unije, Dodik je za domaću javnost rekao da te izjave nisu tačne i da se BiH neće pridružiti stavovima kojima se u pitanje dovodi njena neutralna pozicija.

(BN)

CATEGORIES
Share This