BiH na dnu liste, u regiji gora samo Albanija

BiH na dnu liste, u regiji gora samo Albanija

Prema podacima koje je objavio evropski Zavod za statistiku Eurostat, bruto domaći proizvod Bosne i Hercegovine po stanovniku u prošloj godini bio je čak 65 posto ispod prosjeka Evropske unije.

Da stvar bude gora po Republiku Srpsku, ionako loš BDP opet izvlači Federacija BiH, čiji je bruto društveni proizvod veći za oko 700 konvertibilnih maraka po glavi stanovnika.

Bruto društveni proizvod, koji je mjerilo ekonomskog uspjeha svuda u svijetu, stavio je Bosnu i Hercegovinu na dno evropske liste, jer je, prema podacima evropskog Zavoda za statistiku manji za čak 65 odsto u odnosu na zemlje Evropske unije.

„Mi ne sustižemo, odnosno ne smanjuje se taj jaz između prosjeka zemalja Evropske unije i nas. Nego ili stagnira, ili se širi i pravi još veći jaz, što znači da mi nazadujemo i apsolutno i relativno u odnosu na te zemlje“, poručuje Jelena Trivić, predsjednik Narodnog fronta.

Iako BiH ne može ni da se poredi sa Luksemburgom koji je po BDP – bez konkurencije čak i u Evropskoj uniji, ne može se staviti znak jednakosti po jačini ekonomije ni sa zemljama u regionu.

Najbolja u regiji je Slovenija čiji BDP je svega 10 posto ispod prosjeka Evropske Unije, a gora od BiH je samo Albanija.

„Jasno je da ovakvim zaostajanjem nismo atraktivna članica, odnosno kandidat za članicu Evropske unije, niti smo atraktivna ekonomija za ulaganja ili bilo kakve druge oblike ekonomske saradnje“, objašnjava ekonomista Igor Gavran.

Ništa bolje nije ni po pitanju stvarne individualne potrošnje građana u Bosni i Hercegovini koja je takođe daleko od evropske. Preciznije, 58 posto je ispod prosjeka Evropske unije.

„Bosna i Hercegovina je stabilno na toj poziciji, na začelu Evropske unije zajedno sa Albanijom, po ekonmskim pokazateljima, već dugi niz godina. To je otprilike 30 – 35 odsto BDP – a Evropske unije.

Jasno je da korupcija i izvlačenje sredstava iz privrede i javnog sektora onemogućava i usporava to smanjenje jaza između prosjeka Evropske unije i Bosne i Hercegovine“, poručuje ekonomista Milenko Stanić.

 Ipak, BiH nije u svemu na začelju. Kada je riječ o korupciji, drži ubjedljivo prvo mjesto.

„Mi smo definitivno najgora zemlja u regionu, iako su neke zemlje bile iza nas prije par godina, mi od 2012. godine po tom Indeksu kontinuirano nazadujemo“, kaže Srđan Traljić iz Transparensi Internešenela BiH.

 Sve to zajedno utiče na manji ili skoro nikakav interes stranih investitora za Bosnu i Hercegovinu, upozorava Jelena Trivić

„Koliko god neko mislio da je pravna država izmišljotina, investitori gledaju na te stvari. Gledaju na stepen korupcije, kolika je efikasnost pravosudnog okvira, kakva je brzina izdavanja građevinskih dozvola, kakve su regulatorne barijere. Kod nas su sve te stvari u jednom začaranom krugu“, poručuje Trivićeva.

Prema zvaničnim podacima Agencije za statistiku BiH, bruto društveni proizvod po glavi stanovnika u Bosni i Hercegovini iznosi 13 hiljada 263 konvertibilne marke.

Prosjek ionako lošem BDP – u opet izvlači Federacija BiH, s obzirom na to da je njihov BDP 13. 610 maraka, a u Republici Srpskoj BDP po glavi stanovnika iznosi 12.943 konvertibilne marke.

(BN) Foto:Avaz/Ilustracija

CATEGORIES
Share This