BiH čeka evropski put, lokalni izbori, sudski procesi

BiH čeka evropski put, lokalni izbori, sudski procesi

Burni politički događaji obilježili su 2023. godinu. U istom, možda nešto smanjenijem ritmu vrlo izvjesno će se nastaviti i u 2024. godini

Kao što je poznata, Evropska unija nije započela pregovore sa BiH oko pristupa.

Već u martu Evropska komisija će obavijestiti o napretku BiH, no s obzirom da je već ranije naglašeno da će pregovori biti otvoreni kada postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo, a da BiH ogromnu većinu uslova koje je preuzela nije ispunile, teško je očekivati da će se desiti neko čudo.

Milorada Dodika očekuje i nastavak sudskog procesa na Sudu BiH zbog neispunjavanja odluka visokog predestavnika. Takođe, svojim politikama je najbliže saradnike doveo na američku crnu listu, a Republiku Srpsku u svojevrsnu međunarodnu i ekonomsku situaciju.

U oktobru 2024. godine očekuju nas i lokalni izbori. Oni će svakako predstavljati dobar test za glasačko raspoloženje u Bosni i Hercegovini koje će odgovoriti da li su građani zadovoljni radom trojke ili se SDA može nadati povratkom na vlast, postoji u hrvatskom glasačkom tijelu alternativa za Dragana Čovića, kao i ima li opozicije u Republici Srpskoj ikakve mogućnosti protiv Milorada Dodika.

Krupni sudski procesi i ove godine će biti u fokusu bh. društva, u prvom redu slučaj protiv suspendovanog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg direktora OBA-e Osmana Mehmedagića Osmice, kao i slučajevi vezan u Sky aplikacije.

Malo je vjerovatno da će sve stati na Osmice i Debevcu, tj. da na red neće doći i neke druge krupne ribe.

(Avaz) Foto:Avaz

CATEGORIES
Share This