„Ako Dodik misli da može ovu državu rascijepiti bez posljedica, onda griješi“ Marfi tvrdi da osobe sa „crne liste“ privatno mole da prestanu sankcije

„Ako Dodik misli da može ovu državu rascijepiti bez posljedica, onda griješi“ Marfi tvrdi da osobe sa „crne liste“ privatno mole da prestanu sankcije

Nakon što sankcionišemo nekoga zbog antidemokratskog ponašanja, kada prođe procedura, oni se stave na listu i kažu „mene to ne zanima i meni to ne smeta“, ali u privatnoj sferi to ne govore, tvrdi ambasador SAD u BiH Majkl Marfi.

Kako kaže, u privatnoj sferi nastoje da se njihovo ime skine sa tih listi ili se šalju zahtjevi „molim vas nemojte sankcionisati dalje“.

-Sve te priče da je to njima u redu nisu tačne. Postoje konkretne posljedice sankcija. Kada mi nekoga sankcionišemo, pojedince ili preduzeće, to je ima finansijske implikacije. Mogu izgubiti pristup svojim bankovnim računima, kreditnim karticama, imati poteškoću u dobijanju kredita, imaće otežano putovanje u SAD i druge dijelove svijeta, imaće probleme sa pristupima internet platformama, što smo već vidjeli da se dešava u RS. To su značajne posljedice. Niko mi ne dolazi u kancelariju da mi kaže „molim te stavi i mene na crnu listu“ – rekao je Marfi za TV Hajat.

Ističe da je bilo puno prevare na posljednjim izborima, a naročito u vezi sa izborom Milorada Dodika na mjesto predsjednika Republike Srpske.

– Puno je ljudi koji se pitaju u vezi sa legitimnošću ishoda tih izbora. Ironično je da Dodik voli govoriti o legitimnosti Šmita koja je vrlo jasna. Imate crno na bijelo da on jeste legitiman. U zemlji najviše nelegitimnosti je iznad pozicije Dodika – kaže Marfi.

Govorio je i o tome šta ako Dodik krene u otcjepljenje kao odgovor na Šmitova nametanja.

-Mi smo bili veoma jasni u prošlosti u vezi bilo kakvih pokušaja da se rasturi država ili Dejton. Jasno smo o tome govorili. Koristili smo sredstava koja imamo na raspolaganju. Poslali smo jasan signal naše posvećenosti BiH i njenom teritorijalnom integritetu. Prošle sedmice imali smo zajedničke vojne aktivnosti sa Oružanim snagama BiH. Nema mjesta nikakvoj secesiji. Ako Dodik misli da može ovu državu rascijepiti bez posljedica, onda griješi – rekao je Marfi, prenosi Avaz.

Avaz

CATEGORIES
Share This