AKCIJA “KLASTER”: Odzvonilo pojedinim privatnim fakultetima u BiH, na optužnici 20 rektora, dekana i profesora

AKCIJA “KLASTER”: Odzvonilo pojedinim privatnim fakultetima u BiH, na optužnici 20 rektora, dekana i profesora

Istraga Tužilaštva BiH u predmetu kodnog naziva “Klaster” u završnoj je fazi i u narednim danima očekuje se podizanje optužnice, potvrđeno je portalu Srpskainfo.

U jednoj od najkomplikovanijih istraga do sada u BiH protiv organizovanog kriminala, korupcije, falsifikovanja diploma i pranja novca, optužnicom će biti obuhvaćeno 20 rektora, dekana, profesora, njihovih saučesnika, ali i privatnih fakulteta u BiH.

– Izuzetno obimna i kompleksna istraga koju u predmetu “Klaster” vode Tužilaštvo BiH i partnerske policijske agencije, u završnoj je fazi i uskoro se može očekivati tužilačka odluka, koja će, ukoliko se okolnosti značajno ne promijene, rezultirati optužnicom protiv više od 20 fizičkih i pravnih osoba– izjavio je za Srpskainfo Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Akcija “Klaster” je početkom prošle godine do temelja uzdrmala privatne fakultete u BiH, jer je uhapšeno 10 rektora univerziteta i njihovih saučesnika.

Predmet je u startu proglašen kao jedan od najznačajnijih koji se odnosi na borbu protiv korupcije u BiH, izjavio je ranije glavni tužilac BiH Milanko Kajganić.

Tokom istrage došlo se do informacija da su se na određenim privatnim univerzitetima zvanja doktora ili profesora sticala u roku od pet dana, te da su se diplome inžinjera građevinarstva kupovale na benzinskim pumpama.

Dekani i profesori privatnih fakulteta terete se za organizovani kriminal, za šta je predviđena kazna 10 i više godina.

– Dosadašnja istraga u ovom predmetu je pokazala da su se rektor, dekani i ostali uvezali sa osobama iz zemalja regiona i da koriste činjenice da falsifikovanim ispravama iz zemalja regiona provode radnje na izdavanju diploma. To nam otežava rad, ali ćemo kroz međunarodnu pomoć i saradnju sa zemljama regiona nastojati da prikupimo dokaze i podignemo kvalitetne optužnice koje se nadam će rezultirati i osuđujućim presudama – rekao je Kajganić dodajući da se navedene osumnjičene osobe terete i za pranje novca, te da će u tom smijeru ići istraga u smislu identifikovanja i zapljeni imovine koja je stečena navedenim aktivnostima.

Na pitanje novinara, da li je riječ samo o privatnim ili ima i falsifikovanja u državnim fakultetima, odgovorio je da su ovim predmetom obuhvaćeni pojedeni privatni univerziteti, kroz koje su dokazali, ali istraga nije ograničena samo na njih.

Tokom istrage je saopšteno da su osumnjičeni zaradili najmanje 600.000 maraka.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This